Супружници из Високог дјечака изгладњивали и тукли

12.11.2021. 09:51
0
ИЗВОР: Srpska.info

Општински суд у Високом потврдио је оптужницу Кантоналног тужилаштва ЗДК у којој се супружници Амина и Харун Смоло терете да су дужи временски период на подручју Високог вршили психичко и физичко насиље над 6-годишњим дјететом.

Дјечак је живио у заједничком домаћинству, а у периоду од 25. септембра 2017. до 8. септембра 2021. године супружници Смоло су грубо занемарили своју функцију збрињавања и одгоја оштећеног, свјесни да ће таквим насиљем угрозити мир, психичко здравље и тјелесну цјеловитост оштећеног те да тако занемарују функцију збрињавања и одгоја дјечака.

У оптужници се наводи да су дијете кажњавали када би урадио нешто што им није одговарало тако што га је отац Харун ударао каишем, а осумњичена Амина мухалицом и чупала га рукама за косу.

НН особе су ове радње пријавиле 8. септембра 2021. године Полицијској станици Високо те је службеница ЈУ Центар за социјални рад Високо дијете затекла у мјесту Бузић Махала, у кући која није условна за живот, без струје, а из које није могло изаћи, јер су улазна врата била закључана и кључ је био код мајке.

Дјечак је био у соби која је била додатно осигурана металним ланцем, гдје није могао обављати ни физиолошке потребе, осим у туту, коју није имао гдје истрести.

У оптужници се наводи да се у соби због тога осјећао несносан смрад, загушљивост, а дјечак је био исцрпљен, гладан, жедан и уморан.

– …када је и на мјесту догађаја утврђено да је оштећени ту сам боравио, док су осумњичени и њихово заједничко малољетно дијете (рођено 2019. године) живјели у одвојеној кући – љетној кухињи, која је условна за становање, и тако оштећеног остављали без хране, воде и других основних потрепштина за живот и само би га повремено пуштали да изађе из те собе, па када би оштећени крадом понекад узео храну из просторија које они користе или урадио нешто што им није одговарало, тукли су га оптужујући га да краде од њих и да не слуша, а када су примијетили да неко од комшија доноси оштећеном храну када су они одсутни, коју је примао кроз прозор, осумњичени Харун Смоло је заковао прозор, како би спријечили оштећеног да отвара прозор и узима храну – наводи се у оптужници.

Дјечак је смјештен на сигурно мјесто, а супружници Смоло се терете да су психичким и физичким насиљем угрозили мир, психичко здравље и тјелесну цјеловитост члана породице с којим живе у заједничком кућанству, као родитељ и друга особа грубо занемарили функцију збрињавања и одгоја дјетета, чиме су починили кривично дјело насиља у породици у вези с кривичним дјелом запуштања или злостављања дјетета и малољетника.

Оптужницу је потврдио 5. новембра 2021. године судија за претходно саслушање Општинског суда Високо, пише Klix.

Коментари 0
Повезане вијести
Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета Родитељима у Српској премало 15 дана боловања за његу дјетета
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 17m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    16h 14m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    14h 36m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 49m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    16h 50m
    3