Sutra sahrana arhimandrita Lazara

20.08.2021. 09:26
0
IZVOR: Srna

Arhimandrit Lazar, iguman manastira Zagrađe, biće sahranjen sutra u porti manastirske Crkve Svetog Jovana Krstitelja.

Svetu arhijerejsku liturgiju predvodiće Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije. Početak je u 9.00 časova, a nakon liturgije uslijediće opijelo i sahrana.

Za vjernike iz Foče, koji žele da prisustvuju sahrani, manastir Zagrađe organizovao je besplatan kombi prevoz od granice na Šćepan Polju do manastira.

Na proširenju, oko 500 metara prije graničnog prelaza, kombi vozila će od 8.00 časova čekati vjernike koji svojim prevozom stignu do tog mjesta da bi se izbjegla gužva na granici.

Rečeno je da vjernici mogu i svojim vozilima doći do manastira, ali uz čekanje na graničnom prelazu.

Arhimandrit Lazar Stojković, iguman manastira Zagrađe, na granici Crne Gore i Republike Srpske u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, preminuo je u srijedu u 64. godini nakon kraće bolesti.

Nastojatelj zadužbine hercega Stefana poviše Šćepan Polja u Crnoj Gori, otac Lazar ostaće upamćen u narodu fočanskog i pivskog kraja, ali i u cijeloj Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao čovjek čvrste vjere, ogromne duhovne snage, veliki duhovnik i neumorni umjetnik koji je svojim freskopisom ostavio pečat u brojnim srpskim svetinjama.

Svojim pregalaštvom i duhovnom snagom, kamen po kamen i fresku po fresku zidao je manastirski kompleks i sabirao narod sa obje strane Tare pod svodove ove svetinje.

Ovaj vrijedni freskopisac, gdje god je stigao, monaškim rukodjeljem oslikavao je srpske crkve, između ostalih i Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a novac zarađen od tog posla ulagao je u obnovu Zagrađa.

Kruna njegovog pregalaštva je zadivljujući freskopis ovog manastira, kojeg je sam oslikao, tako da se može reći da je obnova manastirske Crkve Svetog Jovana Krstitelja sa izgradnjom konaka, njegova životna misija, koju je uspješno priveo kraju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas sahrana Petka Čančara Danas sahrana Petka Čančara
Sahranjen novinar Goran Maunaga Sahranjen novinar Goran Maunaga
Sahrana novinara Gorana Maunage sutra na groblju Donji Miljevići Sahrana novinara Gorana Maunage sutra na groblju Donji Miljevići
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    9h 42m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    23h 56m
    0
  • Snijeg ponovo zabijelio BiH
    22h 3m
    0
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    50m
    1
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    3h 33m
    0