Сутра сахрана архимандрита Лазара

20.08.2021. 09:26
0
ИЗВОР: Срна

Архимандрит Лазар, игуман манастира Заграђе, биће сахрањен сутра у порти манастирске Цркве Светог Јована Крститеља.

Свету архијерејску литургију предводиће Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије. Почетак је у 9.00 часова, а након литургије услиједиће опијело и сахрана.

За вјернике из Фоче, који желе да присуствују сахрани, манастир Заграђе организовао је бесплатан комби превоз од границе на Шћепан Пољу до манастира.

На проширењу, око 500 метара прије граничног прелаза, комби возила ће од 8.00 часова чекати вјернике који својим превозом стигну до тог мјеста да би се избјегла гужва на граници.

Речено је да вјерници могу и својим возилима доћи до манастира, али уз чекање на граничном прелазу.

Архимандрит Лазар Стојковић, игуман манастира Заграђе, на граници Црне Горе и Републике Српске у Епархији будимљанско-никшићкој, преминуо је у сриједу у 64. години након краће болести.

Настојатељ задужбине херцега Стефана повише Шћепан Поља у Црној Гори, отац Лазар остаће упамћен у народу фочанског и пивског краја, али и у цијелој Српској православној цркви, као човјек чврсте вјере, огромне духовне снаге, велики духовник и неуморни умјетник који је својим фрескописом оставио печат у бројним српским светињама.

Својим прегалаштвом и духовном снагом, камен по камен и фреску по фреску зидао је манастирски комплекс и сабирао народ са обје стране Таре под сводове ове светиње.

Овај вриједни фрескописац, гдје год је стигао, монашким рукодјељем осликавао је српске цркве, између осталих и Храм Христовог Васкрсења у Подгорици, а новац зарађен од тог посла улагао је у обнову Заграђа.

Круна његовог прегалаштва је задивљујући фрескопис овог манастира, којег је сам осликао, тако да се може рећи да је обнова манастирске Цркве Светог Јована Крститеља са изградњом конака, његова животна мисија, коју је успјешно привео крају.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас сахрана Петка Чанчара Данас сахрана Петка Чанчара
Сахрањен новинар Горан Маунага Сахрањен новинар Горан Маунага
Сахрана новинара Горана Маунаге сутра на гробљу Доњи Миљевићи Сахрана новинара Горана Маунаге сутра на гробљу Доњи Миљевићи
Најчитаније
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    22h 57m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    13h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 47m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    11h 34m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    18h 45m
    0