Sutra Đurđic

15.11.2022. 08:15
0
IZVOR: srna.rs

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ sutra će obilježiti praznik prenošenja moštiju Svetog Georgija, u narodu poznat kao Đurđic.

Sveti Georgije, koji je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju vjeru, pogubljen je 303. godine.

Propovijedao je novozavjetnu vjeru i, prema predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspio da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsijecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula prije izvršenja carske naredbe.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovjekovnim freskama Sveti Đorđe je predstavljen kako - jašući na konju, u vojvodskom odijelu sa krstastim mačem - ubija aždaju, koja je simbol paganske vjere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

U pravoslavnim manastirima Sveti Đorđe je prvi u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.

Sveti Georgije je veoma poštovan u srpskom narodu i slavi se dva puta godišnje - 16. novembra kao praznik prenošenja moštiju svetitelja - Đurđic, i 6. maja, kada se obilježava dan njegove smrti - Đurđevdan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila Danas Sabor Svetog arhangela Gavrila
Danas Teodorova subota Danas Teodorova subota
Nacrt zakona o rodnom identitetu ugrožava svetinju života i ljudsko dostojanstvo Nacrt zakona o rodnom identitetu ugrožava svetinju života i ljudsko dostojanstvo
Najčitanije
 • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
  2h 6m
  0
 • Doktor Šupić obavio 42 pregleda u preventivnoj akciji u Istočnom Starom Gradu
  14h 43m
  2
 • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
  18h 31m
  0
 • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
  23h 35m
  1
 • Mlada Trebinjka jedva čeka da se šleperom zaputi na otvoreni put
  18h 15m
  0