Sutra Đurđic

15.11.2022. 08:15
0
IZVOR: srna.rs

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ sutra će obilježiti praznik prenošenja moštiju Svetog Georgija, u narodu poznat kao Đurđic.

Sveti Georgije, koji je kao Hristov vojnik odbio poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju vjeru, pogubljen je 303. godine.

Propovijedao je novozavjetnu vjeru i, prema predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspio da preobrati u hrišćanstvo. Oboje su osuđeni na smrt odsijecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula prije izvršenja carske naredbe.

Na pravoslavnim ikonama i srednjovjekovnim freskama Sveti Đorđe je predstavljen kako - jašući na konju, u vojvodskom odijelu sa krstastim mačem - ubija aždaju, koja je simbol paganske vjere, dok se na ikonama za praznik Đurđic predstavlja u stojećem stavu sa kopljem ili mačem u ruci.

U pravoslavnim manastirima Sveti Đorđe je prvi u redu svetih ratnika sa štitom i krstastim mačem.

Sveti Georgije je veoma poštovan u srpskom narodu i slavi se dva puta godišnje - 16. novembra kao praznik prenošenja moštiju svetitelja - Đurđic, i 6. maja, kada se obilježava dan njegove smrti - Đurđevdan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas Jovanjdan Danas Jovanjdan
Danas Sveti arhiđakon Stefan Danas Sveti arhiđakon Stefan
Patrijarh Porfirije: Majka crkva je uz pravoslavne Srbe gdje god živjeli Patrijarh Porfirije: Majka crkva je uz pravoslavne Srbe gdje god živjeli
Najčitanije
 • Lica zatečena u konzumiranju opojne droge u stanu u Istočnoj Ilidži
  13h 49m
  2
 • Banjalučani i Sokočanin vozili drogirani po Banjaluci
  12h 18m
  2
 • Lica uhapšena u Istočnoj Ilidži, pronađeno preko dva kilograma opojne droge (FOTO)
  10h 26m
  1
 • Sjećate li se Sarajeva 1984. godine?
  15h 52m
  4
 • Uhapšeni u akciji "Met" predati tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo
  14h 28m
  0