Sutra krsna slava crkve u Jošanici i parastos za nevine žrtve

23.05.2023. 20:27
0
IZVOR: srna.rs

Crkva Svetih Ćirila i Metodija u Gornjoj Jošanici, podignuta u spomen na 56 mještana srpske nacionalnosti, koje je na Nikoljadn 1992. godine zvjerski pobila msulimanska vojska, proslaviće sutra krsnu slavu Svetom arhijerejskom liturgijom, koju će služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Na dan Svetih Ćirila i Metodija, arhijerejska liturgija počeće u 9.00 časova, a u nastavku su litija i obred lomljenja slavskog kolača, nakon čega će kod spomenika u blizini crkve biti služen parastos poginulim borcima i civilnim žrtvama Jošanice.

Iz Crkvene opština Ustikolina i fočanske Boračke organizacije pozvali su vjerni narod Jošanice i Foče da svojim prisustvom uveličaju ovaj uzvišeni čin.

Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine pripadnici takozvane Armije BiH na kućnom pragu svirepo su ubili 56 mještana Gornje Jošanice.

Među žrtvama bila je 21 žena i troje djece, koja su prethodnog dana sa roditeljima došla iz Foče da na selu dočekaju Svetog Nikolu.

Ugašeni su životi desetogodišnje Dragane Višnjić, njenog tri godine mlađeg brata Dražena i dvogodišnje Danke Tanović.

Fočanska Boračka organizacija tradicionlano obilježava godišnjicu stradanja u Jošanici u maju povodom Ljetnog Nikoljdana, a spomen crkva je ponijela ime svetih Ćirila i Metodija, koji se proslavljaju dva dana nakon Nikoljica.

Komentari 0
Povezane vijesti
Da li se u rezoluciji pominje odsijecanje srpskih glava? Da li se u rezoluciji pominje odsijecanje srpskih glava?
Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića Pronađeno beživotno tijelo Drage Tanaskovića
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    18h 13m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    17h 8m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    11h 56m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    13h 2m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    21h 30m
    0