Sutra obilježavanje 150 godina postojanja hrama na Nišićima

24.05.2024. 09:50
0
IZVOR: srna.rs

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služiće sutra liturgiju u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Nišićima u opštini Ilijaš povodom proslave 150 godina postojanja ovog hrama.

Svečano obilježavanje počinje večeras bogosluženjem u 18.00 časova, a sutra u 9.30 časova biće služena Sveta arhijerejska liturgija uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, pjevaće hor "Melodi" i Divna Ljubojević.

Nakon liturgije planiran je kulturno-umjetnički program u kome će učestvovati poznati dramski umjetnici, kao i narodni pjevački, guslari, etno pojci i folklorne grupe, najavljeno je iz Mitropolije dabrobosanske.

- Ove godine obilježavamo 150 godina postojanja našega hrama što je izuzetna radost za sve ljude sa ovih prostora, a i šire. Ljudi su ti koji čine zajednicu i Crkvu i uvijek se veselimo okupljanju na ovim prostorima - rekao je Srni sveštenik u ovom hramu Dejan Mladenović.

Ističući da je ova crkva po veličini i ljepoti jedna od najvećih u Mitropoliji dabrobosanskoj, otac Dejan je rekao da ljepotu ove crkve krase dobri ljudi, domaćini koji su poslije minulog rata rasijani po svijetu, ali ne zaboravljaju svoj kraj, uvijek ga se rado sjećaju i ulažu u njegovu obnovu.

- Sjećanja nas istorijski vraćaju da su se od 17. do 19. vijeka naši preci doselili u ovaj kraj sa hercegovačkih prostora - od Nikšića do Pljevalja, zato i nosi naziv Nišićka visoravan. Svi su još tada razmišljali o tom sabornom mjestu, a to je kasnije bila upravo crkva na Nišićima - podsjetio je sveštenik Mladenović.

On je naveo da su se u ovoj crkvi naši preci krštavali, vjenčavali i obavljali druge obrede u slavu Božiju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od 13. decembra počinje primjena Pravilnika o zabrani pušenja u FBiH Od 13. decembra počinje primjena Pravilnika o zabrani pušenja u FBiH
Uvođenje srpskog jezika u povratničkoj opštini istorijski trenutak Uvođenje srpskog jezika u povratničkoj opštini istorijski trenutak
Policija o trostrukom ubistvu u Sanskom Mostu Policija o trostrukom ubistvu u Sanskom Mostu
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 36m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 59m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 32m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 29m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    13h 20m
    0