Сутра обиљежавање 150 година постојања храма на Нишићима

24.05.2024. 09:50
0
ИЗВОР: srna.rs

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служиће сутра литургију у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Нишићима у општини Илијаш поводом прославе 150 година постојања овог храма.

Свечано обиљежавање почиње вечерас богослужењем у 18.00 часова, а сутра у 9.30 часова биће служена Света архијерејска литургија уз саслужење више архијереја Српске православне цркве, пјеваће хор "Мелоди" и Дивна Љубојевић.

Након литургије планиран је културно-умјетнички програм у коме ће учествовати познати драмски умјетници, као и народни пјевачки, гуслари, етно појци и фолклорне групе, најављено је из Митрополије дабробосанске.

- Ове године обиљежавамо 150 година постојања нашега храма што је изузетна радост за све људе са ових простора, а и шире. Људи су ти који чине заједницу и Цркву и увијек се веселимо окупљању на овим просторима - рекао је Срни свештеник у овом храму Дејан Младеновић.

Истичући да је ова црква по величини и љепоти једна од највећих у Митрополији дабробосанској, отац Дејан је рекао да љепоту ове цркве красе добри људи, домаћини који су послије минулог рата расијани по свијету, али не заборављају свој крај, увијек га се радо сјећају и улажу у његову обнову.

- Сјећања нас историјски враћају да су се од 17. до 19. вијека наши преци доселили у овај крај са херцеговачких простора - од Никшића до Пљеваља, зато и носи назив Нишићка висораван. Сви су још тада размишљали о том саборном мјесту, а то је касније била управо црква на Нишићима - подсјетио је свештеник Младеновић.

Он је навео да су се у овој цркви наши преци крштавали, вјенчавали и обављали друге обреде у славу Божију.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство Ухапшена жена због сумње да је помагала лицима која су покушала убиство
Србима у Лукавцу забрањено и дружење Србима у Лукавцу забрањено и дружење
Федерални фонд мора да исплати погребни трошак и корисницима у Српској Федерални фонд мора да исплати погребни трошак и корисницима у Српској
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 31m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 30m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    9h 6m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 27m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    11h 10m
    9