Sutra otvaranje izložbe slika Borka Močevića

30.11.2020. 10:58
0
IZVOR: Srna

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević trebao bi sutra u Galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu da otvori izložbu slika pod nazivom "Autoportret", autora Borka Močevića, magistranta slikarstva koji živi i radi u Istočnom Novom Sarajevu.

Močević je rekao Srni da je ova izložba organizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Srbije u BiH.

On je naveo da su recenzenti ovog jedinstvenog likovnog događaja i njegovih likovnih ostvarenja srpski književnici Goran Vračar i Željko Pržulj, kao i Gradimir Gojer, pozorišni reditelj, kritičar, književnik i teatrolog iz Sarajeva.

Slika

- U stalnom sukobu vlasti i umjetnosti, vlast redovno pobjeđuje samim tim što ima moć da odredi šta je bitno, kontroliše ono što je opasno i podredi svojim potrebama kulturu cijelog jednog naroda, a kamoli pojedinca...- naveo je Vračar u svojoj recenziji.

Pržulj u svom prepoznatljivom, provokativno-proročkom smislu, primjećuje da se " baš taj Borko Močević, kao kad na vjetru skupljaš perje, drznuo da na slikarsko platno uhvati neke njemu znane likove koji u svom životu imaju veze sa Sarajevom".

Tako će, istakao je Pržulj, mnogi i neupućeni konačno saznati da su Bekim Fehmiu, Branko Stanković, Momo Kapor i Vojislav Vujanović, rođeni u Sarajevu, a Duško Trifunović, Branislav Nušić i Radenko Mišović radili u tom gradu...

Gojer smatra da je "jedna od karakteristika slikarstva Borka Močevića u posljednje vrijeme izraziti slikarev senzibilitet za ljudsku ruku, njen nevjerovatno široki spektar značenja, njenu funkcionalnu, ali i jednako simboličku određenost".

- Kroz grč ljudskih gornjih ekstremiteta, on donosi čitav psihološki sustav osoba - rekao je Gojer, najavljujući Močevićevu izložbu.

Otvaranje izložbe, uz sve mjere zaštite od epidemije virusa korona, predviđeno je za 13.00 časova u Galeriji "Roman Petrović" u Sarajevu.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Istočnoj Ilidži otvorena izložba slika za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju U Istočnoj Ilidži otvorena izložba slika za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju
Močević oduševio Moskovljane Močević oduševio Moskovljane
Samostalna izložba slika Nataše Gojković u Istočnom Novom Sarajevu Samostalna izložba slika Nataše Gojković u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    4h 51m
    7
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    3h 47m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    22h 32m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    19h 31m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    20h 43m
    0