Сутра отварање изложбе слика Борка Мочевића

30.11.2020. 10:58
0
ИЗВОР: Srna

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић требао би сутра у Галерији "Роман Петровић" у Сарајеву да отвори изложбу слика под називом "Аутопортрет", аутора Борка Мочевића, магистранта сликарства који живи и ради у Источном Новом Сарајеву.

Мочевић је рекао Срни да је ова изложба организована под покровитељством Амбасаде Србије у БиХ.

Он је навео да су рецензенти овог јединственог ликовног догађаја и његових ликовних остварења српски књижевници Горан Врачар и Жељко Пржуљ, као и Градимир Гојер, позоришни редитељ, критичар, књижевник и театролог из Сарајева.

Слика

- У сталном сукобу власти и умјетности, власт редовно побјеђује самим тим што има моћ да одреди шта је битно, контролише оно што је опасно и подреди својим потребама културу цијелог једног народа, а камоли појединца...- навео је Врачар у својој рецензији.

Пржуљ у свом препознатљивом, провокативно-пророчком смислу, примјећује да се " баш тај Борко Мочевић, као кад на вјетру скупљаш перје, дрзнуо да на сликарско платно ухвати неке њему знане ликове који у свом животу имају везе са Сарајевом".

Тако ће, истакао је Пржуљ, многи и неупућени коначно сазнати да су Беким Фехмиу, Бранко Станковић, Момо Капор и Војислав Вујановић, рођени у Сарајеву, а Душко Трифуновић, Бранислав Нушић и Раденко Мишовић радили у том граду...

Гојер сматра да је "једна од карактеристика сликарства Борка Мочевића у посљедње вријеме изразити сликарев сензибилитет за људску руку, њен невјероватно широки спектар значења, њену функционалну, али и једнако симболичку одређеност".

- Кроз грч људских горњих екстремитета, он доноси читав психолошки сустав особа - рекао је Гојер, најављујући Мочевићеву изложбу.

Отварање изложбе, уз све мјере заштите од епидемије вируса корона, предвиђено је за 13.00 часова у Галерији "Роман Петровић" у Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
У Источној Илиџи отворена изложба слика за помоћ дјеци са потешкоћама у развоју У Источној Илиџи отворена изложба слика за помоћ дјеци са потешкоћама у развоју
Мочевић одушевио Московљане Мочевић одушевио Московљане
Самостална изложба слика Наташе Гојковић у Источном Новом Сарајеву Самостална изложба слика Наташе Гојковић у Источном Новом Сарајеву
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    9h 19m
    0
  • Крађа у Палама
    7h 37m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    21h 56m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    4h 4m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    6h 52m
    0