Sutra pomen ubijenim srpskim civilima iz Gornjih Magašića

19.07.2022. 12:13
0
IZVOR: srna.rs

Na groblju u Bratuncu sutra će biti obilježeno 30 godina od zločina nad osam srpskih civila u selu Gornji Magašići koji su počinile muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela.

Obilježavanje će početi u 9.00 časova. Članovi porodica, prijatelji i predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila okadiće humke i prislužiti svijeće za pokoj duša ubijenih, a zatim će biti položeno cvijeće kod centralnog Spomen-krsta na bratunačkom groblju.

Zločin koji su muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela počinile nad Srbima u Gornjim Magašićima jedan je od najsvirepijih i najmonstruoznijih jer su svi ubijeni i masakrirani bili civili, od kojih šest žena i dva starca.

Najstarija žrtva bio je osamdesetpetogodišnji Blagoje Popović, a najmlađa sedamnaestogodišnja trudnica Ljiljana Ilić.

Svi su masakrirani u porodičnim kućama, a za taj kao ni za ostale masovne zločine počinjene nad Srbima u srednjem Podrinju niko nije odgovarao.

Gornji Magašići su napadnuti 20. jula 1992. godine u popodnevnim časovima, kada su pripadnici oružanih muslimanskih snaga iz Srebrenice upali u nebranjeno selo i ubili sve civile, koji nisu mogli pobjeći, te opljačkali i popalili dvadesetak srpskih kuća u tom selu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Služen pomen za 52 poginula i preminula borca u Mokrom Služen pomen za 52 poginula i preminula borca u Mokrom
Pripadnici Prvog bataljona Ilidžanske brigade istinski heroji (FOTO) Pripadnici Prvog bataljona Ilidžanske brigade istinski heroji (FOTO)
I u Istočnoj Ilidži odavanje počasti Srbima poginulim u svim ratovima I u Istočnoj Ilidži odavanje počasti Srbima poginulim u svim ratovima
Najčitanije
  • U Kalinoviku proslavili 40 godina mature i prisjetili se divnih uspomena
    20h 39m
    1
  • Pica mafini
    5h 59m
    0
  • Vizantijski car dozvolio gradnju Hilandara
    6h 0m
    0
  • Učestvujte u Katerinom FOTO-KONKURSU i osvojite vrijedne nagrade!
    20h 37m
    3
  • Kamion sletio u provaliju
    20h 35m
    0