Sutra presuda za zločine nad Srbima u Kalinoviku

16.05.2023. 15:45
2
IZVOR: srna.rs

Prvostepena presuda nekadašnjem komandantu Četvrtog korpusa takozvane armije BiH Ramizu Drekoviću, optuženom za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine, biće izrečena sutra pred Sudom BiH.

Izricanje presude jednom je odgođeno, a Drekovićev advokat Mirsad Crnovršanin rekao je Srni da će ročište početi u 11.45 časova, te da će biti izrečena i presuda.

Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH, postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic, da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.

Suđenje Ramizu Drekoviću trajalo je četiri godine.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Balija, ne prdi 16.05.2023. 20:28
    Takozvana vam je nacija.Mijenjate je kao kurva gaće.
    Sad ste neopredeljeni,sad Hrvati,sad Srbi... amebe...i svaki put kad se drukčije nazivate,prošli naziv vam je uvreda.E zato ste takozvani i vi, i vaš lažni prorok Muhamed.
  • Generic placeholder image
    Rs 16.05.2023. 17:11
    Jedino sto moze biti TAKOZVANO je tzv. RS, a ne Armija BiH :))
Povezane vijesti
Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba Suđenje Ćamilu Ramiću: Vještak govorio o povredama zarobljenih Srba
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Godinu dana zatvora Harisu Skeliću za zločine nad srpskim civilima Godinu dana zatvora Harisu Skeliću za zločine nad srpskim civilima
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    7h 55m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    19h 28m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    19h 9m
    0
  • Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
    23h 34m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    6h 9m
    0