Сутра пресуда за злочине над Србима у Калиновику

16.05.2023. 15:45
2
ИЗВОР: srna.rs

Првостепена пресуда некадашњем команданту Четвртог корпуса такозване армије БиХ Рамизу Дрековићу, оптуженом за ратни злочин над српским цивилима на подручју Kалиновика 1995. године, биће изречена сутра пред Судом БиХ.

Изрицање пресуде једном је одгођено, а Дрековићев адвокат Мирсад Црновршанин рекао је Срни да ће рочиште почети у 11.45 часова, те да ће бити изречена и пресуда.

Дрековић је оптужен да је у својству некадашњег команданта Четвртог корпуса такозване Армије БиХ, поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивила за вријеме рата.

Према оптужници Тужилаштва БиХ, Дрековић је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Kоњиц, да изврше неселективно гранатирање Kалиновика, насељеног Србима.

У оптужници је наведено да је у гранатирању током маја и јуна 1995. године убијено дијете од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица, те разорено више објеката.

Суђење Рамизу Дрековићу трајало је четири године.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Балија, не прди 16.05.2023. 20:28
  Такозвана вам је нација.Мијењате је као курва гаће.
  Сад сте неопредељени,сад Хрвати,сад Срби... амебе...и сваки пут кад се друкчије називате,прошли назив вам је увреда.Е зато сте такозвани и ви, и ваш лажни пророк Мухамед.
 • Generic placeholder image
  Rs 16.05.2023. 17:11
  Jedino sto moze biti TAKOZVANO je tzv. RS, a ne Armija BiH :))
Повезане вијести
Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба Суђење Ћамилу Рамићу: Вјештак говорио о повредама заробљених Срба
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Годину дана затвора Харису Скелићу за злочине над српским цивилима Годину дана затвора Харису Скелићу за злочине над српским цивилима
Најчитаније
 • Тијела жене и дјетета пронађена у кориту ријеке Миљацке
  20h 16m
  0
 • Идентификовани жена и дијете пронађени у кориту Миљацке
  13h 54m
  0
 • Изгорио помоћни објекат у Булозима
  20h 30m
  0
 • Годишњица убиства српских дјечака у Хаџићима; Срђан (12) и Сташа (13) убијени док су се играли
  20h 21m
  2
 • Еколошка катастрофа у Крупачким стијенама: Спалионица гума “Грета“ поново горјела (ФОТО)
  9h 20m
  6