Švajcarci pohvalili Srbe kao veliki herojski narod

11.01.2022. 15:11
2
IZVOR: TANJUG

Švajcarski magazin Veltvohe, u najnovijem broju, predstavio je Srbe kao herojski narod, koji se žrtvovao za Evropu, navodeći da gotovo nijedna druga evropska nacija u protekle tri decenije nije tako brutalno kritikovana u zapadnoj Evropi, kao što je Srbija.

U tekstu pod naslovom "Srbi narod heroja", ovaj nedjeljnik podsjeća da je istorijska nacija puna borbi i gubitaka, a Evropa toj spremnosti Srba na podnošenje žrtava ima mnogo toga da zahvali.

Ukazuje se da je za većinu komentatora, srpski narod glavni uzrok posljednjih ratova na Balkanu, podsjećajući da je, austrijski nobelovac Peter Handke, kada je zatražio pravdu za Srbe, bio izložen pravom "cunamiju" napada, prije svega u Njemačkoj i Francuskoj.

List navodi da mnogi Srbi s pravom imaju osećaj da nisu shvaćeni i da su ostavljeni na cjedilu, a s tim u vezi navodi se da su Srbi već u Austro-ugarskoj monarhiji i njemačkom rajhu, pred Prvi svjetski rat, bili prikazivani kao varvarski i gadan narod, kao narod "ubica kraljeva".

Slika


Međutim, podsjeća list, mnogi Švajcarci su to vidjeli drugačijim očima, pa se nabrajaju primjeri - bolničarke Luize Probst, koja je tri mjeseca u Beogradu njegovala ranjenike, a Srbe opisala kao narod koji se borio za slobodu, predusretljiv i veoma ljubazan, i profesora kriminalistike u Lozani Arčibalda Rajsa koji je na početku Prvog svjetskog rata izvještavao je o neopisivim ratnim zločinima austro-ugarskih trupa nad Srbima.

List ukazuje i sa Srbi vijekovima žive u ratnom okruženju, na prekretnici između zapada i istoka, pa se čak vraća na Boj na Kosovu, 1389. godine, i podsjeća na žaljenje istoričara Hajnriha Gelcera zbog tadašnjeg gubitka Srba, koje je okarakterisao kao "divan narod, najplemenitijim od svih Slovena".

Podsjeća se i da se nijedna nacija nije duže od Srba borila protiv osmanske vladavine, iako je srpska država na 350 godina nestala sa geografskih karti, ali se zahvaljujući nepokolebljivom djelovanju Srpske pravoslavne crkve, izraženoj privrženosti tradiciji i sjećanjima na ranije herojske epohe Srbi nikada nisu pomirili sa okupacijom.

Podržavajući Austrijance, Ruse i druge u borbi protiv Turka, Srbi su se iz sopstvene snage oslobodili, uz višestruku pobjede nad Turcima, podsjeća list.

Takođe, osvrćući se na Drugi svjetski rat, kada je Njemačka okupirala Srbiju 1941, ukazuje se da su Srbi "Užičkom Republikom", ostvarili prvo oslobađanje jedne teritorije okupirane od strane nacista u Evropi, a srpski narod je sa 1,7 miliona žrtava, odnosno 10 odsto stanovništva, podnio najveću žrtvu u Drugom svjetskom ratu u Jugoslaviji.

Pišući o ratovima tokom kraja 20. vijeka na prostoru bivše Jugoslavije, Veltvohe navodi da su sve strane počinile zločine, i da je etničko nasilje posljedica dugogodišnjih sporova, progona i zločina na tim prostorima.

Slika


List kritikuje to što su za Zapad samo Srbi od početka bili agresori i ratnohuškači, te podvlači da je NATO bombardovanje srpskih gradova 1999. i dalje osporavano jer nije bilo mandata UN.

U tekstu se, pak, ističe da je Srbija sada već odavno parlamentarna demokratija, kojoj nisu potrebne lekcije spolja, a Srbi, koji žive u zemlji i inostranstvu, važe za veoma vrijedne ljudi, cijenjene, prije svega u nauci.

- Nisu manje moderni i otvoreni od drugih, a mitovi o herojskoj prošlosti su u njihovim životima važni kao što su to i mitovi iz prošlosti za Švajcarce. Odavno su Srbi od heroja istorije postali heroji svakodnevnice - kaže se u tekstu.

Posebnu pažnju Veltvohe je poklonio Nikoli Tesli, za kojeg navodi da ne čudi što danas najveći broj automobila na električni pogod nosi njegovo ime.

Slika


List podsjeća da je Tesla rođen u Hrvatskoj, tada dijelu Austro-ugarske, kao sin pravoslavnog sveštenika i da je on bio pripadnik srpske manjine, koji je puno značaja pridavao herojskim pjesmama, pjesmi i plesu, kao i slavama.

Magazin ističe da je svojim patentima Tesla dao veliki doprinos nauci.

- Možda je, ispred tenisera Novaka Đokovića, Tesla najveći sin moderne Srbije - podvlači Veltvohe.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  ROMANIJA 18.01.2022. 10:32
  DOJADILI SVAJCARCIMA ARBANASI PA SAD BRACO SRBI NIKO KAO VI. I KAO STO KAZAO POKOJNI SLOBODAN MILISEVIC: "RAZUMECE TE NAS KADA BUDU SEKLI VASE GLAVE KAO NASE"!
 • Generic placeholder image
  srbin 12.01.2022. 14:08
  A kako dokazati srbomrzcima. Mi ne umijemo da pokažemo ko smo, a ne da se prodajemo kao drugi.
Povezane vijesti
Vladika Teodosije: Srbi svjedoče da mogu postojati u teškom vremenu Vladika Teodosije: Srbi svjedoče da mogu postojati u teškom vremenu
Godišnjica ubistva Zorice Divčić Godišnjica ubistva Zorice Divčić
U podne zvone zvona na pravoslavnim crkvama za spasenje srpske države i naroda U podne zvone zvona na pravoslavnim crkvama za spasenje srpske države i naroda
Najčitanije
 • Majevičko ratište 1992-1995. godine
  1h 9m
  0
 • Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici
  21h 11m
  0
 • Na Nišićima obilježeno 150 godina postojanja hrama Svetih apostola Petra i Pavla (FOTO)
  15h 26m
  3
 • Obilježene 82 godine od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije
  20h 41m
  4
 • Dječak (10) pogođen iz vazdušne puške u parku
  14h 23m
  0