Швајцарци похвалили Србе као велики херојски народ

11.01.2022. 15:11
2
ИЗВОР: ТАНЈУГ

Швајцарски магазин Велтвохе, у најновијем броју, представио је Србе као херојски народ, који се жртвовао за Европу, наводећи да готово ниједна друга европска нација у протекле три деценије није тако брутално критикована у западној Европи, као што је Србија.

У тексту под насловом "Срби народ хероја", овај недјељник подсјећа да је историјска нација пуна борби и губитака, а Европа тој спремности Срба на подношење жртава има много тога да захвали.

Указује се да је за већину коментатора, српски народ главни узрок посљедњих ратова на Балкану, подсјећајући да је, аустријски нобеловац Петер Хандке, када је затражио правду за Србе, био изложен правом "цунамију" напада, прије свега у Њемачкој и Француској.

Лист наводи да многи Срби с правом имају осећај да нису схваћени и да су остављени на цједилу, а с тим у вези наводи се да су Срби већ у Аустро-угарској монархији и њемачком рајху, пред Први свјетски рат, били приказивани као варварски и гадан народ, као народ "убица краљева".

Слика


Међутим, подсјећа лист, многи Швајцарци су то видјели другачијим очима, па се набрајају примјери - болничарке Луизе Пробст, која је три мјесеца у Београду његовала рањенике, а Србе описала као народ који се борио за слободу, предусретљив и веома љубазан, и професора криминалистике у Лозани Арчибалда Рајса који је на почетку Првог свјетског рата извјештавао је о неописивим ратним злочинима аустро-угарских трупа над Србима.

Лист указује и са Срби вијековима живе у ратном окружењу, на прекретници између запада и истока, па се чак враћа на Бој на Косову, 1389. године, и подсјећа на жаљење историчара Хајнриха Гелцера због тадашњег губитка Срба, које је окарактерисао као "диван народ, најплеменитијим од свих Словена".

Подсјећа се и да се ниједна нација није дуже од Срба борила против османске владавине, иако је српска држава на 350 година нестала са географских карти, али се захваљујући непоколебљивом дјеловању Српске православне цркве, израженој привржености традицији и сјећањима на раније херојске епохе Срби никада нису помирили са окупацијом.

Подржавајући Аустријанце, Русе и друге у борби против Турка, Срби су се из сопствене снаге ослободили, уз вишеструку побједе над Турцима, подсјећа лист.

Такође, осврћући се на Други свјетски рат, када је Њемачка окупирала Србију 1941, указује се да су Срби "Ужичком Републиком", остварили прво ослобађање једне територије окупиране од стране нациста у Европи, а српски народ је са 1,7 милиона жртава, односно 10 одсто становништва, поднио највећу жртву у Другом свјетском рату у Југославији.

Пишући о ратовима током краја 20. вијека на простору бивше Југославије, Велтвохе наводи да су све стране починиле злочине, и да је етничко насиље посљедица дугогодишњих спорова, прогона и злочина на тим просторима.

Слика


Лист критикује то што су за Запад само Срби од почетка били агресори и ратнохушкачи, те подвлачи да је НАТО бомбардовање српских градова 1999. и даље оспоравано јер није било мандата УН.

У тексту се, пак, истиче да је Србија сада већ одавно парламентарна демократија, којој нису потребне лекције споља, а Срби, који живе у земљи и иностранству, важе за веома вриједне људи, цијењене, прије свега у науци.

- Нису мање модерни и отворени од других, а митови о херојској прошлости су у њиховим животима важни као што су то и митови из прошлости за Швајцарце. Одавно су Срби од хероја историје постали хероји свакодневнице - каже се у тексту.

Посебну пажњу Велтвохе је поклонио Николи Тесли, за којег наводи да не чуди што данас највећи број аутомобила на електрични погод носи његово име.

Слика


Лист подсјећа да је Тесла рођен у Хрватској, тада дијелу Аустро-угарске, као син православног свештеника и да је он био припадник српске мањине, који је пуно значаја придавао херојским пјесмама, пјесми и плесу, као и славама.

Магазин истиче да је својим патентима Тесла дао велики допринос науци.

- Можда је, испред тенисера Новака Ђоковића, Тесла највећи син модерне Србије - подвлачи Велтвохе.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  ROMANIJA 18.01.2022. 10:32
  DOJADILI SVAJCARCIMA ARBANASI PA SAD BRACO SRBI NIKO KAO VI. I KAO STO KAZAO POKOJNI SLOBODAN MILISEVIC: "RAZUMECE TE NAS KADA BUDU SEKLI VASE GLAVE KAO NASE"!
 • Generic placeholder image
  srbin 12.01.2022. 14:08
  A kako dokazati srbomrzcima. Mi ne umijemo da pokažemo ko smo, a ne da se prodajemo kao drugi.
Повезане вијести
До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији До априла приједлог за обавезно служење војног рока у Србији
Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут Новак Ђоковић – најбољи спортиста на свијету пети пут
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Најчитаније
 • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
  23h 57m
  0
 • „Дом инвест“ гради дом за вас
  21h 26m
  1
 • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
  11h 52m
  1
 • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
  15h 40m
  0
 • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
  20h 44m
  1