Sve spremno za početak školske godine na području Sarajevsko-romanijske regije

26.08.2023. 13:56
0
IZVOR: srna.rs

U osnovnim školama na području Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinjske regije sve je spremno za početak nastave u novoj školskoj godini, izjavila je danas Srni predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola dvije regije Jelena Čančar.

Čančareva je navela da je svih 20 škola spremno, a riječ je o 18 osnovnih i dvije muzičke škole.

- U kontaktu sa školama imam informaciju da je uglavnom sve spremno što se tiče materijalno-tehničke pripremljenosti. U školi u Rogatici u toku je sanacija fiskulturne sale, druge škole su radile manje sanacije u vidu popravki, krečenje i slično, a koje su neophodne kako bi nova školska godina počela kako treba - navela je Čančareva.

Ona je napomenula da u pojednim školama postoje određeni kadrovski problemi, jer nisu još okončani konkursi, a malo i zbog kašnjenja saglasnosti u vezi sa produženim boravkom, međutim i to se privodi kraju.

Ona je pojasnila i da zbog razuđenosti regije, određeni broj nastavnog kadra normu dopunjava u više škola, tako da će se u posljednjoj sedmici pred početak školske godine raditi na organizaciji njihovog rasporeda časova i prevoza.

Čančareva je navela da su u školama održana savjetovanja predstavnika Republičkog pedagoškog zavoda i resornog ministarstva, na kojima su predstavljene nove mjere koje se odnose na jačanje bezbjednosti i one koje se uvode da bi se na još viši nivo podigao vaspitni aspekt, odnosno projekat koji se već sprovodi pod nazivom "Briga o djeci, zajednička odgovornost i obaveza".

- Od 1. septembra imaćemo i školske policajce, što je bila i privremeno uvedena mjera pred kraj nastave u junu. Činilo se da je pozitivna reakcija i djece i roditelja na tu mjeru i vidjećemo u narednom periodu da li će to dati određene efekte - istakla je Čančareva.

Ona je dodala da, osim školskog policajca, postoje još neke mjere na nivoima škola, a koje se tiču konkretno rada stručnih službi i nastavnika s ciljem podizanje kvaliteta vaspinog dijela rada.

- Ministarstvo je novim Pravilnikom omogućilo od 2024. godine, da određene škole sa većim brojem odjeljenja mogu da prime još stručnih saradnika - pedagoga, psihologa, defektologa. Uvijek nam nedostaje ljudi koji će raditi sa djecom dodatno, pogotovo u većim školama. To je jedna od mjera kojoj smo se obradovali - ukazala je Čančareva, napominjući da će se raditi i na jačanju saradnje sa porodicom učenika.

Ona je navela da je u određenoj mjeri povećan broj prvačića u pojednim opštinama, kao što je u Istočnom Novom Sarajevu i Foči, u školama "Sveti Sava".

Čančareva je dodala da na regiji postoje određeni problemi kada je u pitanju prevoz učenika i to u manjim sredinama gdje nema prevoznika, kao što je opština Čajniče.

- Tu su problemi takvi da se moraju angažovati prevoznici drugih opština i vrlo je teško uklopiti prevoz djece iz područnih škola, ali se i to riješava uz razumijevanje i prevoznika i uprave škole - navela je Čančareva.

Ona je ukazala da se bez obzira na pogodnu epidemiološku situaciju i dalje pridržavaju određenih mjera, kao što je veći stepen higijene i dezinfekcija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ i „Srbija“ pobjednici MOI Sarajevsko-romanijske regije (FOTO) Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ i „Srbija“ pobjednici MOI Sarajevsko-romanijske regij...
Sve masovnija pojava: I u Zagrebu učenik sa listom đaka za odstrel Sve masovnija pojava: I u Zagrebu učenik sa listom đaka za odstrel
Takmičenju mladih matematičara: Najuspješniji učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Petar Petrović Njegoš“ Takmičenju mladih matematičara: Najuspješniji učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Petar ...
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    23h 33m
    1
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    21h 32m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 14m
    4
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    23h 45m
    0
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    18h 47m
    0