Све спремно за почетак школске године на подручју Сарајевско-романијске регије

26.08.2023. 13:56
0
ИЗВОР: srna.rs

У основним школама на подручју Сарајевско-романијске и Горњодрињске регије све је спремно за почетак наставе у новој школској години, изјавила је данас Срни предсједник Актива директора основних школа двије регије Јелена Чанчар.

Чанчарева је навела да је свих 20 школа спремно, а ријеч је о 18 основних и двије музичке школе.

- У контакту са школама имам информацију да је углавном све спремно што се тиче материјално-техничке припремљености. У школи у Рогатици у току је санација фискултурне сале, друге школе су радиле мање санације у виду поправки, кречење и слично, а које су неопходне како би нова школска година почела како треба - навела је Чанчарева.

Она је напоменула да у поједним школама постоје одређени кадровски проблеми, јер нису још окончани конкурси, а мало и због кашњења сагласности у вези са продуженим боравком, међутим и то се приводи крају.

Она је појаснила и да због разуђености регије, одређени број наставног кадра норму допуњава у више школа, тако да ће се у посљедњој седмици пред почетак школске године радити на организацији њиховог распореда часова и превоза.

Чанчарева је навела да су у школама одржана савјетовања представника Републичког педагошког завода и ресорног министарства, на којима су представљене нове мјере које се односе на јачање безбједности и оне које се уводе да би се на још виши ниво подигао васпитни аспект, односно пројекат који се већ спроводи под називом "Брига о дјеци, заједничка одговорност и обавеза".

- Од 1. септембра имаћемо и школске полицајце, што је била и привремено уведена мјера пред крај наставе у јуну. Чинило се да је позитивна реакција и дјеце и родитеља на ту мјеру и видјећемо у наредном периоду да ли ће то дати одређене ефекте - истакла је Чанчарева.

Она је додала да, осим школског полицајца, постоје још неке мјере на нивоима школа, а које се тичу конкретно рада стручних служби и наставника с циљем подизање квалитета васпиног дијела рада.

- Министарство је новим Правилником омогућило од 2024. године, да одређене школе са већим бројем одјељења могу да приме још стручних сарадника - педагога, психолога, дефектолога. Увијек нам недостаје људи који ће радити са дјецом додатно, поготово у већим школама. То је једна од мјера којој смо се обрадовали - указала је Чанчарева, напомињући да ће се радити и на јачању сарадње са породицом ученика.

Она је навела да је у одређеној мјери повећан број првачића у поједним општинама, као што је у Источном Новом Сарајеву и Фочи, у школама "Свети Сава".

Чанчарева је додала да на регији постоје одређени проблеми када је у питању превоз ученика и то у мањим срединама гдје нема превозника, као што је општина Чајниче.

- Ту су проблеми такви да се морају ангажовати превозници других општина и врло је тешко уклопити превоз дјеце из подручних школа, али се и то ријешава уз разумијевање и превозника и управе школе - навела је Чанчарева.

Она је указала да се без обзира на погодну епидемиолошку ситуацију и даље придржавају одређених мјера, као што је већи степен хигијене и дезинфекција.

Коментари 0
Повезане вијести
Основне школе „Петар Петровић Његош“ и „Србија“ побједници МОИ Сарајевско-романијске регије (ФОТО) Основне школе „Петар Петровић Његош“ и „Србија“ побједници МОИ Сарајевско-романијске региј...
Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел Све масовнија појава: И у Загребу ученик са листом ђака за одстрел
Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар Петровић Његош“ Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар ...
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    17h 44m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 28m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    11h 13m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    8h 12m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    8h 18m
    0