Sve učestalije skrnavljenje pravoslavnih grobalja u FBiH i Hrvatskoj: Srbi nisu dobrodošli ni na Zadušnice

10.08.2023. 08:35
0
IZVOR: glassrpske.com

Sve učestalije skrnavljenje pravoslavnih grobalja u FBiH i Hrvatskoj šalje jasnu poruku Srbima, a to je da nisu dobrodošli pa nijednom godišnje da obiđu mjesta gdje počivaju njihovi najmiliji.

Rekao je to “Glasu Srpske” predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović povodom najnovijih vandalskih napada na pravoslavna groblja u Sanskom Mostu i Novoj Gradišci.

Na pravoslavnom groblju u Sanskom Mostu srušena je nadgrobna ploča u obliku krsta. To groblje nije prvi put na meti vandala.

Ista situacija je i u selu Mašići kod Nove Gradiške, gdje je u julu srušeno 18 nadgrobnih spomenika, od kojih je dio razbijen. Uništeni su i spomenici na pravoslavnim grobljima u Kovačevcu i Novoj Gradišci.

- U FBiH i Hrvatskoj pravoslavna groblja još od 1991. pa sve do danas redovno skrnave Bošnjaci i Hrvati. Ako ne mogu da sruše spomenik, onda polupaju cijeli mermer iznad zemlje. U FBiH ima više od 1.100 pravoslavnih grobalja, a do sada je 1.000 oštećeno. Samo u Kantonu Sarajevo od oko 90 pravoslavnih grobalja, na više od 60 lupane su ploče - rekao je Radanović.

Navodi da je skrnavljenje grobalja u Hrvatskoj svakodnevna pojava, samo što sva ta dešavanja ne dolaze do medija.

- Dnevno imamo prijave rušenja i razbijanja spomenika na pravoslavnim grobljima u Gorskom Kotoru, Dalmaciji, Lici te drugim mjestima. Tim činom iz FBiH i Hrvatske šalju samo jednu poruku, a to je da Srbi ne treba da dolaze ni na Zadušnice, crkveni praznik kada hrišćani posjećuju grobove svojih bližnjih. Dakle, poruka je - do sada ste dolazili jednom, od sada nemojte ni to, a ni ne pomišljajte da se vraćate na ognjišta sa kojih ste protjerani - naveo je Radanović i dodao da vinovnici tih događaja obično ne budu pronađeni i sankcionisani.

U Organizaciji porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora smatraju da je spomenik na groblju u Sanskom Mostu oštetio pojedinac.

- Tih pojedinaca ima i uvijek će ih biti. Oštećivaće spomenike i svetinje. Ako bi to bilo organizovano rušenje i uništavanje, onda bi to bio kraj BiH. Sa ljudske i moralne strane ne bi trebalo dirati nigdje na svijetu u ta mjesta, ali očigledno nas ima svakakvih - rekao je predsjednik te organizacije Slaviša Knjeginjić.

Trebalo bi svi zajedno, navodi on, da razmišljamo o budućnosti i smirivanju tenzija, a nikako da se vraćamo u prošlost.

- Sa rušenjem i uništavanjem grobalja i svetinja vraćamo se tri decenije unazad. To što se desilo u Sanskom Mostu je loše, ne samo za Srbe, već i za Bošnjake. Šalje se loša poruka - smatra Knjeginjić, koji se nada da će nadležni organi pronaći i sankcionisati odgovorne za vandalizam u Sanskom Mostu i tim činom svima drugima koji se odluče na isto nedjelo poslati jasnu poruku.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je da su vandalski napadi na pravoslavne svetinje i groblja u FBiH postali uobičajena pojava, dok su takva djela u Srpskoj na nivou statističke greške te najavio da će u okviru svojih nadležnosti na nivou zajedničkih institucija BiH pokrenuti pitanje zaštite vjerskih objekata.

Borenović je pozvao nadležne da ozbiljno pristupe otkrivanju počinilaca, ali i da se uhvate u koštac sa problemom učestalih napada na pravoslavne vjerske objekte u FBiH.

Istraga

Portparol Policijske uprave Brodsko-posavske Kata Nujić rekla je da je Policijska stanica Okučani uviđajem utvrdila da je od 1. maja do 19. jula u Mašiću kod Nove Gradiške na pravoslavnom groblju srušeno više nadgrobnih spomenika.

- Policijski službenici nastavljaju rad na prikupljanju informacija, kriminalističko istraživanje na utvrđivanju okolnosti i važnih činjenica za ovaj događaj s ciljem otkrivanja počinilaca - rekla je Nujićeva.

Piše: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 0
Povezane vijesti
Poplave i grad izazvali haos na hrvatskom primorju Poplave i grad izazvali haos na hrvatskom primorju
Povećan broj žrtava u Daruvaru: Podlegla još jedna žrtva Povećan broj žrtava u Daruvaru: Podlegla još jedna žrtva
Osumnjičeni za ubistva pod nadzorom policije Osumnjičeni za ubistva pod nadzorom policije
Najčitanije
 • Bager udario biciklistu, čovjek stradao na mjestu
  19h 39m
  0
 • MUP Srpske uvodi novu praksu za plaćanje kazni
  18h 26m
  0
 • Nepoznati detalji iz života Stevana Kalembera
  31m
  0
 • Krao po plažama u Budvi, pao u policijskoj zasjedi
  14h 36m
  0
 • Uhapšeno sedam osoba, zaplijenjeno oko 20 kilograma marihuane
  17h 30m
  0