Све учесталије скрнављење православних гробаља у ФБиХ и Хрватској: Срби нису добродошли ни на Задушнице

10.08.2023. 08:35
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Све учесталије скрнављење православних гробаља у ФБиХ и Хрватској шаље јасну поруку Србима, а то је да нису добродошли па ниједном годишње да обиђу мјеста гдје почивају њихови најмилији.

Рекао је то “Гласу Српске” предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић поводом најновијих вандалских напада на православна гробља у Санском Мосту и Новој Градишци.

На православном гробљу у Санском Мосту срушена је надгробна плоча у облику крста. То гробље није први пут на мети вандала.

Иста ситуација је и у селу Машићи код Нове Градишке, гдје је у јулу срушено 18 надгробних споменика, од којих је дио разбијен. Уништени су и споменици на православним гробљима у Ковачевцу и Новој Градишци.

- У ФБиХ и Хрватској православна гробља још од 1991. па све до данас редовно скрнаве Бошњаци и Хрвати. Ако не могу да сруше споменик, онда полупају цијели мермер изнад земље. У ФБиХ има више од 1.100 православних гробаља, а до сада је 1.000 оштећено. Само у Кантону Сарајево од око 90 православних гробаља, на више од 60 лупане су плоче - рекао је Радановић.

Наводи да је скрнављење гробаља у Хрватској свакодневна појава, само што сва та дешавања не долазе до медија.

- Дневно имамо пријаве рушења и разбијања споменика на православним гробљима у Горском Котору, Далмацији, Лици те другим мјестима. Тим чином из ФБиХ и Хрватске шаљу само једну поруку, а то је да Срби не треба да долазе ни на Задушнице, црквени празник када хришћани посјећују гробове својих ближњих. Дакле, порука је - до сада сте долазили једном, од сада немојте ни то, а ни не помишљајте да се враћате на огњишта са којих сте протјерани - навео је Радановић и додао да виновници тих догађаја обично не буду пронађени и санкционисани.

У Организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора сматрају да је споменик на гробљу у Санском Мосту оштетио појединац.

- Тих појединаца има и увијек ће их бити. Оштећиваће споменике и светиње. Ако би то било организовано рушење и уништавање, онда би то био крај БиХ. Са људске и моралне стране не би требало дирати нигдје на свијету у та мјеста, али очигледно нас има свакаквих - рекао је предсједник те организације Славиша Књегињић.

Требало би сви заједно, наводи он, да размишљамо о будућности и смиривању тензија, а никако да се враћамо у прошлост.

- Са рушењем и уништавањем гробаља и светиња враћамо се три деценије уназад. То што се десило у Санском Мосту је лоше, не само за Србе, већ и за Бошњаке. Шаље се лоша порука - сматра Књегињић, који се нада да ће надлежни органи пронаћи и санкционисати одговорне за вандализам у Санском Мосту и тим чином свима другима који се одлуче на исто недјело послати јасну поруку.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да су вандалски напади на православне светиње и гробља у ФБиХ постали уобичајена појава, док су таква дјела у Српској на нивоу статистичке грешке те најавио да ће у оквиру својих надлежности на нивоу заједничких институција БиХ покренути питање заштите вјерских објеката.

Бореновић је позвао надлежне да озбиљно приступе откривању починилаца, али и да се ухвате у коштац са проблемом учесталих напада на православне вјерске објекте у ФБиХ.

Истрага

Портпарол Полицијске управе Бродско-посавске Ката Нујић рекла је да је Полицијска станица Окучани увиђајем утврдила да је од 1. маја до 19. јула у Машићу код Нове Градишке на православном гробљу срушено више надгробних споменика.

- Полицијски службеници настављају рад на прикупљању информација, криминалистичко истраживање на утврђивању околности и важних чињеница за овај догађај с циљем откривања починилаца - рекла је Нујићева.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Жени одузет ауто - за казне дугује више од 15.000 КМ Жени одузет ауто - за казне дугује више од 15.000 КМ
Потражња за љетним сезонцима већ у току Потражња за љетним сезонцима већ у току
Тежак живот српских повратника у селу Горњи Тишковац Тежак живот српских повратника у селу Горњи Тишковац
Најчитаније
 • Четнички војвода Бранислав Гавриловић Брне
  16h 29m
  6
 • Како су Срби оставили велики траг у историји Русије
  2h 1m
  1
 • Преминуо српски ММА репрезентативац Стефан Савић
  22h 43m
  0
 • Тужна судбина „фрушкогорске виле“
  16h 54m
  2
 • Здравствено стање генерала Младића веома тешко
  14h 6m
  2