Све учесталије скрнављење православних гробаља у ФБиХ и Хрватској: Срби нису добродошли ни на Задушнице

10.08.2023. 08:35
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Све учесталије скрнављење православних гробаља у ФБиХ и Хрватској шаље јасну поруку Србима, а то је да нису добродошли па ниједном годишње да обиђу мјеста гдје почивају њихови најмилији.

Рекао је то “Гласу Српске” предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић поводом најновијих вандалских напада на православна гробља у Санском Мосту и Новој Градишци.

На православном гробљу у Санском Мосту срушена је надгробна плоча у облику крста. То гробље није први пут на мети вандала.

Иста ситуација је и у селу Машићи код Нове Градишке, гдје је у јулу срушено 18 надгробних споменика, од којих је дио разбијен. Уништени су и споменици на православним гробљима у Ковачевцу и Новој Градишци.

- У ФБиХ и Хрватској православна гробља још од 1991. па све до данас редовно скрнаве Бошњаци и Хрвати. Ако не могу да сруше споменик, онда полупају цијели мермер изнад земље. У ФБиХ има више од 1.100 православних гробаља, а до сада је 1.000 оштећено. Само у Кантону Сарајево од око 90 православних гробаља, на више од 60 лупане су плоче - рекао је Радановић.

Наводи да је скрнављење гробаља у Хрватској свакодневна појава, само што сва та дешавања не долазе до медија.

- Дневно имамо пријаве рушења и разбијања споменика на православним гробљима у Горском Котору, Далмацији, Лици те другим мјестима. Тим чином из ФБиХ и Хрватске шаљу само једну поруку, а то је да Срби не треба да долазе ни на Задушнице, црквени празник када хришћани посјећују гробове својих ближњих. Дакле, порука је - до сада сте долазили једном, од сада немојте ни то, а ни не помишљајте да се враћате на огњишта са којих сте протјерани - навео је Радановић и додао да виновници тих догађаја обично не буду пронађени и санкционисани.

У Организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила града Приједора сматрају да је споменик на гробљу у Санском Мосту оштетио појединац.

- Тих појединаца има и увијек ће их бити. Оштећиваће споменике и светиње. Ако би то било организовано рушење и уништавање, онда би то био крај БиХ. Са људске и моралне стране не би требало дирати нигдје на свијету у та мјеста, али очигледно нас има свакаквих - рекао је предсједник те организације Славиша Књегињић.

Требало би сви заједно, наводи он, да размишљамо о будућности и смиривању тензија, а никако да се враћамо у прошлост.

- Са рушењем и уништавањем гробаља и светиња враћамо се три деценије уназад. То што се десило у Санском Мосту је лоше, не само за Србе, већ и за Бошњаке. Шаље се лоша порука - сматра Књегињић, који се нада да ће надлежни органи пронаћи и санкционисати одговорне за вандализам у Санском Мосту и тим чином свима другима који се одлуче на исто недјело послати јасну поруку.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио је да су вандалски напади на православне светиње и гробља у ФБиХ постали уобичајена појава, док су таква дјела у Српској на нивоу статистичке грешке те најавио да ће у оквиру својих надлежности на нивоу заједничких институција БиХ покренути питање заштите вјерских објеката.

Бореновић је позвао надлежне да озбиљно приступе откривању починилаца, али и да се ухвате у коштац са проблемом учесталих напада на православне вјерске објекте у ФБиХ.

Истрага

Портпарол Полицијске управе Бродско-посавске Ката Нујић рекла је да је Полицијска станица Окучани увиђајем утврдила да је од 1. маја до 19. јула у Машићу код Нове Градишке на православном гробљу срушено више надгробних споменика.

- Полицијски службеници настављају рад на прикупљању информација, криминалистичко истраживање на утврђивању околности и важних чињеница за овај догађај с циљем откривања починилаца - рекла је Нујићева.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
Годишњица срамне арбитраже за Добрињу Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    18h 54m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 5m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    21h 31m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    21h 36m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 4m
    0