Svečani defile povodom Dana Republike Srpske u Istočnom Sarajevu

19.12.2022. 12:21
0
IZVOR: katera.news

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić potvrdio je za Katera portal navode da se svečani defile, odnosno parada, koja se 9. januara za Dan Republike Srpske održava tradicionalno u Banjoj Luci, naredne godine održava na ulicama ovog grada.

S obzirom na to da je Istočno Sarajevo bilo veoma značajno u procesu stvaranja Republike Srpske, svečana manifestacija dolazi u taj grad, a, kako Ćosić navodi, u istom obimu kao i u Banjoj Luci.

- Planirano je da defile ide kroz cijelu Ulicu Stefana Nemanje, kao i da se završi ispred zgrade Gradske uprave. Osim toga, planirano je polaganje vijenaca na Srpskom vojničkom spomen-groblju „Mali Zejtinlik“ u Sokocu, te koncert Policijskog orkestra na Trgu Republike Srbije – objasnio je on.

Iako bi, kako kaže, volio da se centralna manifestacija zadrži u Istočnom Sarajevu onoliko godina koliko se slavilo u Banjoj Luci, Ćosić navodi da je ovo dobra odluka, te da bi centralna manifestacija trebala da obiđe sve gradove Srpske.

- Logično je, s obzirom na to da slavi cijela Republika Srpska, da se i mjesto proslave mijenja. Smatram da bi u svakom gradu Republike Srpske jednom trebalo organizovati centralnu manifestaciju i na taj način pokazati da se Dan Republike Srpske slavi svugdje jednako i da manifestaciono pripada svakoj opštini i gradu – zaključio je Ćosić.

Na prvoj sjednici Odbora za proslavu Dana Republike Srpske 18. novembra usvojen je prijedlog Programa proslave i formirana Radna grupa za pripremu i realizaciju proslave Dana Republike. Iako je programom prvobitno bilo predviđeno da i svečani defile, kao što je i do sada, bude održan u Banjoj Luci, odluka je promijenjena. Grad Istočno Sarajevo je prihvatio da bude domaćin defilea, a Akademija povodom Dana Republike Srpske biće održana u Banjoj Luci veče prije.

Dan Republike Srpske, odnosno njen 31. rođendan biće obilježen u svim gradovima i opštinama Srpske kao i u Brčko Distriktu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    18h 34m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    20h 7m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    16h 33m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    18h 46m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    9h 15m
    3