Свечани дефиле поводом Дана Републике Српске у Источном Сарајеву

19.12.2022. 12:21
0
ИЗВОР: katera.news

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић потврдио је за Катера портал наводе да се свечани дефиле, односно парада, која се 9. јануара за Дан Републике Српске одржава традиционално у Бањој Луци, наредне године одржава на улицама овог града.

С обзиром на то да је Источно Сарајево било веома значајно у процесу стварања Републике Српске, свечана манифестација долази у тај град, а, како Ћосић наводи, у истом обиму као и у Бањој Луци.

- Планирано је да дефиле иде кроз цијелу Улицу Стефана Немање, као и да се заврши испред зграде Градске управе. Осим тога, планирано је полагање вијенаца на Српском војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ у Сокоцу, те концерт Полицијског оркестра на Тргу Републике Србије – објаснио је он.

Иако би, како каже, волио да се централна манифестација задржи у Источном Сарајеву онолико година колико се славило у Бањој Луци, Ћосић наводи да је ово добра одлука, те да би централна манифестација требала да обиђе све градове Српске.

- Логично је, с обзиром на то да слави цијела Република Српска, да се и мјесто прославе мијења. Сматрам да би у сваком граду Републике Српске једном требало организовати централну манифестацију и на тај начин показати да се Дан Републике Српске слави свугдје једнако и да манифестационо припада свакој општини и граду – закључио је Ћосић.

На првој сједници Одбора за прославу Дана Републике Српске 18. новембра усвојен је приједлог Програма прославе и формирана Радна група за припрему и реализацију прославе Дана Републике. Иако је програмом првобитно било предвиђено да и свечани дефиле, као што је и до сада, буде одржан у Бањој Луци, одлука је промијењена. Град Источно Сарајево је прихватио да буде домаћин дефилеа, а Академија поводом Дана Републике Српске биће одржана у Бањој Луци вече прије.

Дан Републике Српске, односно њен 31. рођендан биће обиљежен у свим градовима и општинама Српске као и у Брчко Дистрикту.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 30m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 39m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 44m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    1h 14m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 27m
    0