Svečano otkrivena spomen-tabla posvećena Momi Kaporu u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)

02.03.2024. 19:42
3
IZVOR: katera.news

Svečanim otkrivanjem spomen-table posvećene Momčilu Momi Kaporu u ulici koja nosi naziv ovog velikana u Istočnom Novom Sarajevu počela je kulturna manifestacija "Momo Kapor: čuvar adrese", čiji je cilj promocija vrijednosti za koje se Kapor zalagao i očuvanja njegovog lika i djela od zaborava.

Ljiljana Kapor, supruga Mome Kapora, navela je da se za Momu ne može reći da je umro, jer njega samo fizički nema, dok sve ostalo živi kroz knjige, slike i sjećanje na njega.

Ona se zahvalila gradu Istočno Sarajevo i Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu što njeguje sjećanje na Momu Kapora, koji je zaslužan i za postojanje Republike Srpske i ovog grada.

- Rođen je u Sarajevu i mislim da je sa ovog svijeta odlazio sa tugom i žalom što nije više od 40 godina kročio u Sarajevo, jer je od 1975. godine, pa sve do kraja proganjan od vlasti i Sarajeva. Na ovaj način se vratio u Sarajevo koje je za vrijeme rata, kao ratni reporter, gledao sa brda kroz dvogled – navela je ona novinarima u Istočnom Novom Sarajevu.

 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Predrag Krstović/Centar za kulturu i informisanje

Dekan Filozofskog fakulteta u Palama Vladan Bartula podsjetio je da je Kapor bio veliki pisac, slikar, novinar, publicista, scenarista i čovjek koji je ostavio dubok trag u jugoslovenskoj i srpskoj kulturi.

 - U planu je da u narednom periodu bude podignuta i bista Momi Kaporu u Parku velikana i da ovo mjesto bude mjesto mjesto okupljanja mladih ljudi, studeneta, đaka i svih onih  koji žele da nauče nešto više o srpskoj književnosti i kulturi – rekao je on.

Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža, koja je i jedan od pokrovitelja manifestacije, govoreći o životu i djelu Moma Kapora, naglasio je da će Istočna Ilidža uvijek podržati ovakve projekte, te da se građanima mora ponuditi kvalitetan kulturni sadržaj, a ovaj događaj to sigurno jeste.

- Opština Istočna Ilidža je u proteklom periodu realizovala nekoliko kulturnih manifestacija, a ovakva manifestacija je bila potrebna Istočnom Sarajevu. Naša opština je uvijek spremna da izdvoji značajna finansijska sredstva za kulturu – naveo je on.

Prema njegovim riječima, majka Mome Kapora, Bojana Kapor, sahranjena je u Sarajevu, a njen grob se nalazi u  veoma lošem stanju, stoga će Opština Istočna Ilidža snositi troškove sanacije i uređivanja njenog groba.

- To će biti način da se sarajevski Srbi oduže ovom velikom umjetniku – rekao je. 

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović istakao je da ništa ne opisuje jedan grad ili opštinu kao što to rade imena njegovih ulica.

- Ponosni smo što jedna od ulica u našem gradu nosi ime Mome Kapora, ponosni smo na ovu manifestaciju i ovu spomen-tablu koju smo danas postavili - rekao je Kostović.

Slika

Foto: katera.news

Nakon otkrivanja spomen-table Momi Kaporu u Parku velikana, u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održano je književno veče na kojem su o životu i stvaralaštvu Mome Kapora govorili njegova supruga Ljiljana, glumica Vjera Mujović, akademik Srpske akademije nauke i umetnosti Jovan Delić, akademik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Ranko Popović i profesor Duško Pevulja. 

Slika

Foto: katera.news

Sutra je planirano molitveno sjećanje na Momu Kapora i njegove roditelje u Staroj crkvi u Sarajevu, kao i posjeta grobu Kaporove majke Bojane Kapor u 12.00 časova.

Večernji dio programa s početkom u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, rezervisan je za izvođenje predstave "Vodič kroz srpski mentalitet", nastale prema istoimenoj knjizi Mome Kapora, a prema dramskom tekstu koji je priredila Vjera Mujović.

U ponedjeljak, 4. marta, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće održan okrugli sto posvećen značaju i ulozi Mome Kapora. Okrugli sto počeće u 10.30 časova.

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Ilidzanac 03.03.2024. 07:53
  Zaista lijep gest od strane nacelnika Marinka da obnovi grob majke naseg velikog pisca.
 • Generic placeholder image
  Petar 02.03.2024. 22:17
  Zar ne bi mogla snajka obnoviti svekrvi spomenik,kod tolikog nasljedstva koje je prisvojila??
 • Generic placeholder image
  Ime moje 02.03.2024. 20:31
  E moj Momo u ovom parku "velikana" gdje bistu ima konobar i kockar tebi postaviše spomen-tablu.
Povezane vijesti
Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura
Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo Dom zdravlja prelazi na trezorsko poslovanje opštine Istočno Novo Sarajevo
Danas humanitarni bazar za našu sugrađanku Veru u Istočnom Novom Sarajevu Danas humanitarni bazar za našu sugrađanku Veru u Istočnom Novom Sarajevu
Najčitanije
 • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
  20h 37m
  0
 • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
  11h 7m
  0
 • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
  19h 30m
  0
 • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
  10h 48m
  0
 • Povelja opštine Istočna Ilidža Srednjoškolskom centru „Istočna Ilidža“
  15h 59m
  0