Свечано откривена спомен-табла посвећена Моми Капору у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)

02.03.2024. 19:42
3
ИЗВОР: katera.news

Свечаним откривањем спомен-табле посвећене Момчилу Моми Капору у улици која носи назив овог великана у Источном Новом Сарајеву почела је културна манифестација "Момо Капор: чувар адресе", чији је циљ промоција вриједности за које се Капор залагао и очувања његовог лика и дјела од заборава.

Љиљана Капор, супруга Моме Капора, навела је да се за Мому не може рећи да је умро, јер њега само физички нема, док све остало живи кроз књиге, слике и сјећање на њега.

Она се захвалила граду Источно Сарајево и Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву што његује сјећање на Мому Капора, који је заслужан и за постојање Републике Српске и овог града.

- Рођен је у Сарајеву и мислим да је са овог свијета одлазио са тугом и жалом што није више од 40 година крочио у Сарајево, јер је од 1975. године, па све до краја прогањан од власти и Сарајева. На овај начин се вратио у Сарајево које је за вријеме рата, као ратни репортер, гледао са брда кроз двоглед – навела је она новинарима у Источном Новом Сарајеву.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Предраг Крстовић/Центар за културу и информисање

Декан Филозофског факултета у Палама Владан Бартула подсјетио је да је Капор био велики писац, сликар, новинар, публициста, сценариста и човјек који је оставио дубок траг у југословенској и српској култури.

 - У плану је да у наредном периоду буде подигнута и биста Моми Капору у Парку великана и да ово мјесто буде мјесто мјесто окупљања младих људи, студенета, ђака и свих оних  који желе да науче нешто више о српској књижевности и култури – рекао је он.

Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа, која је и један од покровитеља манифестације, говорећи о животу и дјелу Мома Капора, нагласио је да ће Источна Илиџа увијек подржати овакве пројекте, те да се грађанима мора понудити квалитетан културни садржај, а овај догађај то сигурно јесте.

- Општина Источна Илиџа је у протеклом периоду реализовала неколико културних манифестација, а оваква манифестација је била потребна Источном Сарајеву. Наша општина је увијек спремна да издвоји значајна финансијска средства за културу – навео је он.

Према његовим ријечима, мајка Моме Капора, Бојана Капор, сахрањена је у Сарајеву, а њен гроб се налази у  веома лошем стању, стога ће Општина Источна Илиџа сносити трошкове санације и уређивања њеног гроба.

- То ће бити начин да се сарајевски Срби одуже овом великом умјетнику – рекао је. 

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић истакао је да ништа не описује један град или општину као што то раде имена његових улица.

- Поносни смо што једна од улица у нашем граду носи име Моме Капора, поносни смо на ову манифестацију и ову спомен-таблу коју смо данас поставили - рекао је Костовић.

Слика

Фото: katera.news

Након откривања спомен-табле Моми Капору у Парку великана, у Културном центру Источно Ново Сарајево одржано је књижевно вече на којем су о животу и стваралаштву Моме Капора говорили његова супруга Љиљана, глумица Вјера Мујовић, академик Српске академије науке и уметности Јован Делић, академик Академије наука и умјетности Републике Српске Ранко Поповић и професор Душко Певуља. 

Слика

Фото: katera.news

Сутра је планирано молитвено сјећање на Мому Капора и његове родитеље у Старој цркви у Сарајеву, као и посјета гробу Капорове мајке Бојане Капор у 12.00 часова.

Вечерњи дио програма с почетком у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево, резервисан је за извођење представе "Водич кроз српски менталитет", настале према истоименој књизи Моме Капора, а према драмском тексту који је приредила Вјера Мујовић.

У понедјељак, 4. марта, на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву биће одржан округли сто посвећен значају и улози Моме Капора. Округли сто почеће у 10.30 часова.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Ilidzanac 03.03.2024. 07:53
    Zaista lijep gest od strane nacelnika Marinka da obnovi grob majke naseg velikog pisca.
  • Generic placeholder image
    Petar 02.03.2024. 22:17
    Zar ne bi mogla snajka obnoviti svekrvi spomenik,kod tolikog nasljedstva koje je prisvojila??
  • Generic placeholder image
    Име моје 02.03.2024. 20:31
    Е мој Момо у овом парку "великана" гдје бисту има конобар и коцкар теби поставише спомен-таблу.
Повезане вијести
Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву Суфинансирање бањске рехабилитације за пензионере у Источном Новом Сарајеву
Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева Сутра састанак начелника Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева
Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура Сезона гријања у Источном Новом Сарајеву продужена због ниских температура
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    12h 14m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    12h 28m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    14h 45m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    12h 20m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    4h 35m
    0