Svetom arhijerejskom liturgijom počeo Sveeparhijski sabor

15.07.2023. 09:36
0
IZVOR: srna.rs

Svetom arhijerejskom liturgijom koju služi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, u porti Hrama Svetog proroka Ilije na Sokocu počeo je Sveeparhijski sabor u spomen na Sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske.

Mitropolitu Hrizostomu saslužuje Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa monaštvom i sveštenstvom Mitropolije dabrobosanke.

Sveeparhijski sabor okupio je sve sveštenike Mitropolije dabrobosanske, kao i sveštenike iz ostalih eparhija i vjernike.

Nakon liturgije uslijediće slavski obred.

Sveti arhijerejski sabor SPC u maju 2005. godine proglasio je svetim Sveštenomučenike dabrobosanske postradale od ustaša od 1941. do 1945. godine i od komunista nakon Drugog svjetskog rata.

Među Sveštenomučenicima dabrobosanskim su mitropolit dabrobosanski Petar Zimonjić i vladika Varnava Nastić, ali i paroh glasinačko-košutički Velimir Mijatović, čije mošti od juna 2019. odlukom mitropolita Hrizostoma počivaju u Crkvi Svetog proroka Ilije na Sokocu.

Prvo saborno proslavljanje bilo je 2021. u drevnom manastiru Vozućica, a potom u porti crkve Svetog proroka Ilije u Ilijašu.

Komentari 0
Povezane vijesti
U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi U akciji u Sokocu prikupljeno 60 jedinica krvi
Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji Protiv Sokočanina podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog prijetnji
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 39m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 34m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 39m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 28m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 37m
    3