Светом архијерејском литургијом почео Свеепархијски сабор

15.07.2023. 09:36
0
ИЗВОР: srna.rs

Светом архијерејском литургијом коју служи Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, у порти Храма Светог пророка Илије на Сокоцу почео је Свеепархијски сабор у спомен на Свештеномученике Митрополије дабробосанске.

Митрополиту Хризостому саслужује Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије са монаштвом и свештенством Митрополије дабробосанке.

Свеепархијски сабор окупио је све свештенике Митрополије дабробосанске, као и свештенике из осталих епархија и вјернике.

Након литургије услиједиће славски обред.

Свети архијерејски сабор СПЦ у мају 2005. године прогласио је светим Свештеномученике дабробосанске пострадале од усташа од 1941. до 1945. године и од комуниста након Другог свјетског рата.

Међу Свештеномученицима дабробосанским су митрополит дабробосански Петар Зимоњић и владика Варнава Настић, али и парох гласиначко-кошутички Велимир Мијатовић, чије мошти од јуна 2019. одлуком митрополита Хризостома почивају у Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу.

Прво саборно прослављање било је 2021. у древном манастиру Возућица, а потом у порти цркве Светог пророка Илије у Илијашу.

Коментари 0
Повезане вијести
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Сара и Aлександар Лучић освојили три медаље на свесрпском купу Сара и Aлександар Лучић освојили три медаље на свесрпском купу
Потврђен антракс на подручју Сокоца Потврђен антракс на подручју Сокоца
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 31m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 22m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 9m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 35m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 17m
    0