Svjedok čuo da je zarobljenik ubijen i bačen u Drinu

26.12.2022. 15:03
0
IZVOR: srna.rs

Svjedok Tužilaštva BiH Senad Čančar danas je na suđenju Ćamilu Ramiću i ostalim optuženim za ratne zločine nad 20 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske na području Goražda i Višegrada ispričao da su zarobljenike tukli, kao i da je čuo da je jedan ubijen i bačen u Drinu.

Čančar je rekao da je bio zatvoren oko mjesec dana zbog svađe sa Ramićem, koji je bio komandir vojne policije.

- Ćamil je doveo mog oca i tjerao ga u vojsku. Tu smo se sukobili i on je naredio da me zatvore - rekao je svjedok u Sudu BiH i napomenuo kako su u pritvoru bila još tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

On je naveo da su bili pritvoreni u jednoj kući, te da su ga od zarobljenika dijelile samo rešetke, prenosi "Birn".

Čančar je naveo da je tu dovedeno još zarobljenika, da su bili udarani i ispitivani.

- Čuo sam da je jedan zarobljenik ubijen i bačen u Drinu - rekao je svjedok, koji je tokom svjedočenja potvrdio da je Ćamil Ramić tada bio "bog i batina".

Na pitanje tužioca Marijane Čobović šta znači "bog i batina", svjedok je odgovorio da je Ramić tada imao "toliku moć da su ga se svi plašili".

Svjedočio je i Vahid Podžić, koji je ispričao da je prilikom akcije na Strmicu i Strgačinu zarobljeno oko 20 vojnika, pripadnika Ruđanske brigade, koji su kratko bili u Međeđi, a poslije njenog pada su prebačeni u Goražde.

Ćamil Ramić, Himzo Selimović i Ramiz Mićivoda optuženi su za zločine počinjene nad zarobljenicima na području Goražda i Višegrada od 1992. do 1994. godine.

Osim Ramića, Selimovića i Mićivode, sudi se i Mehmedu Dobrači, koji je optužen za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1995. na području Rogatice i Goražda.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. januar. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja
Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    19h 43m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    5h 16m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    19h 53m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    5h 22m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    5h 20m
    0