Svjedok ispričao da je ranjen u napadu u Dobrovoljačkoj i udaren kundakom u glavu

21.02.2024. 17:51
1
IZVOR: srna.rs

Svjedok Tužilaštva BiH Predrag Miljić ispričao je da je ranjen 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu kada je otvorena vatra na kolonu Jugoslovenske narodne armije /JNA/, nakon čega je udaren kundakom u glavu te izgubio svijest.

Miljić, koji je u JNA bio vozač, ispričao je da je sa kolegama početkom maja 1992. vršio prevoz na Pale, te da se 2. maja nisu mogli vratiti u svoju kasarnu na Alipašinom Polju, već su otišli u kasarnu u Lukavici.

On je naveo da je 3. maja za doručkom u menzi primijetio da dalje od njega sjedi /tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH/ Alija Izetbegović sa ženskom osobom, za koju je kasnije saznao da mu je kćerka, te da je bilo oficira i vojnika oko njih.

Svjedok je danas ispričao da su slušali razgovor preko radio-veze između Izetbegovića i Ganića i da je Izetbegović naredio Ganiću da dozvoli mirnu dislokaciju kasarne Druge vojne oblasti.

Miljić je rekao da su tada dobili naredbu da se izvrši mirna dislokacija komande i da je krenula kolona od 20 vozila i bijelo vozilo UNPROFOR-a.

On je naveo da je vidio više ljudi kada su prilazili komandi od kojih su neki bili u vojnim uniformama, neki u civilu, a neki mješovito obučeni, te da je većina imala duge cijevi.

Miljić je ispričao da je ušao u kasarnu na Bistriku, gdje je izvršen utovar, te da je s njim sjeo i jedan starješina čije ime ni danas ne zna.

On je dodao i da je bio deveti u koloni.

Kada su krenuli, kako je rekao, u jednom momenetu vozilo UNPROFOR-a je skrenulo desno, a pet kamiona lijevo nakon čega su navučeni kontejneri i otvorena je vatra.

Miljić je naveo da se pogubio u svemu tome, da su se sasula stakla na njegovom vozilu, te da je primijetio kako je rafal "sasijekao" starješinu koji je bio s njim u kamionu i da nije davao znakove života.

"Osjetim da sam pogođen u lijevu nogu i vruć mlaz krvi", rekao je Miljić i dodao da je prišla grupa vojnika i da ga je jedan bacio na asfalt iz kamiona.

On je naveo da mu je psovano, te da je udaren kundakom po glavi nakon čega je pao i izgubio svijest, prenosi "Birn".

Miljić je istakao da je, kada se osvijestio, vidio vojnike kako leže oko njega, kao i vojnika koji je pucao u ranjenog pripadnika JNA.

Dodao je i da je čuo kako neko govori da se prestane sa paljbom, te da je nakon toga formirana kolona i da je odveden u salu jednog objekta.

Tu su, kako je pojasnio, primijetili da je ranjen te je odveden u bolnicu Koševo.

Miljić je rekao da i danas osjeća posljedice, te pije terapiju.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika JNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Suđenje će biti nastavljeno 6. marta.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Realista 21.02.2024. 18:09
    Vozio na Pale...vjerovatno konzerve...a nikad nije bila kasarna na Alipašinom polju...laže ko pas...i dobio kundak u glavu...
Povezane vijesti
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja
Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    3h 31m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    21h 53m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    23h 8m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    19h 1m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    22h 7m
    1