Svjetski dan hepatitisa

28.07.2023. 15:06
0
IZVOR: katera.news

Povodom Svjetskog dana hepatitisa Svjetska zdravstvena organizacija ovogodišnjom akcijom želi da skrene pažnju na značaj jetre kao ljudskog organa, te je ovogodišnja tema „Jedan život, jedna jetra.”

Ljudska jetra je organ koji je najviše zanemaren i zapostavljen, a obavlja više od 300 vitalnih funkcija svakodnevno kako bi nas održao živim, čineći centralnu laboratoriju organizma u kojoj se obavljaju svi metabolički procesi.

U JZU Bolnici „Srbija“, kako navode iz ove ustanove, od 2006. godine, pacijenti zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Klinici za infektivne bolesti Republike Srpske uključeni su u program antivirusne terapije i dio njih je ozdravio.

Povodom Svjetskog dana hepatitisa, iz ove ustanove objašnjavaju da je riječ o virusnim infekcijama jetre, kao i da se, prema toku bolesti, razlikuju akutni i hronični hepatitis.

- Akutni hepatitis nastaje nakon infekcije virusom, a ako virus perzistira duže od šest mjeseci u jetri razvija se hronični oblik. Razlikujemo pet primarno hepatotropnih virusa- HAV, HBV, HCV, HDV, HEV. Virusi hepatitis A i hepatitis E su bolesti prljavih ruku i prenose se fekalno-oralnim putem, preko nečiste hrane ili vode i bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Paranteralno, putem krvi i krvnih derivata prenose se virusi hepatitis B, C, D koji mogu preći u hronični oblik bolesti uz opasnost od razvoja ciroze i hepatocelularnog karcinoma jetre – navode iz Bolnice „Srbija“.

Dodaju da je klinička slika akutnog virusnog hepatitisa raznolika, od asimptomatskog, ikteričnog i fulminantnog hepatitisa, te da se bolesnici ljekaru jave kod pojave žutila kože i sluzokože, promjene boje urina koji postaje taman i svijetla stolica.

Od ostalih simptoma, naglašavaju malaksalost, pojavu osipa po koži, bolove u zgolobovima, mučninu i opštu slabost kod pacijenata.

- Nakon četiri do osam sedmica opšte stanje se popravlja, pacijent se dekoloriše i počinje rekonvalescencija, oporavak nakon bolesti. Akutni virusni hepatitis najčešće prolazi bez komplikacija – poručuju iz ove bolnice.

Laboratorijska dijagnostika, kako navode, uključuje krvnu sliku, urin i hepatogram, a potvrda dijagnoze je detekcija antigena i antitijela virusa. Ultrazvučni pregled abdomena korisna je dijagnostička metoda. Liječenje akutnog hepatitisa je simptomatsko uz jetrenu dijetu i ograničenu fizičku aktivnost.

Naglašavaju da su komplikacije akutnog hepatitisa su brojne, a moguće je i da se razvije hronični hepatitis.

- Hronični hepatitis je jedan od najvećih zdravstvenih problema današnjice je hronični virusni hepatitis uzrokovan virusima HBV i HCV zbog razvoja ciroze i hepatocelularnog karcinoma jetre. Procjenjuje se da oko 400 miliona ljudi u svijetu ima hroničnu infekciju. Najčešći put prenosa je korištenje zajedničke šprice i igle, seksualni vertikalni majka-dijete, nesterilni instrumenti, a protiču uglavnom kao asimptomatska bolest. Kod pacijenata je prisutan umor ili blaga bol ispod desnog rebarnog luka, a slučajno se otkrije povišena vrijednost ALT- a u nalazu krvi. Potvrda dijagnoze je detekcija antigena i antitijela virusa, kao i molekularna metoda HBV DNA i HCV RNA uz određivanje genotipa virusa – objašnjavaju iz Bolnice.

Terapija hroničnog hepatitisa B i hepatitisa C su antivirusni lijekovi, a, kako naglašavaju iz Bolnice „Srbija“ konzilijum za hepatitise formiran je u Klinici za infektivne bolesti Republike Srpske i lijekovi su dostupni pacijentima naše regije.

- Cilj liječenja akutnog i hroničnog virusnog hepatitisa je spriječiti razvoj komplikacija-ciroze i hepatocelularnog karcinoma jetre. Prevencija nastanka hepatitisa je uz vakcinaciju, higijenu i zdrav stil života – zaključuju iz Bolnice „Srbija“.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Bolnici „Srbija“ od septembra redovne posjete duhovnika U Bolnici „Srbija“ od septembra redovne posjete duhovnika
Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“ Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
Vrućine utiču na zdravlje - predostrožnost za djecu i stare Vrućine utiču na zdravlje - predostrožnost za djecu i stare
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 58m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 40m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 8m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 29m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 38m
    0