Tegeltija najavio uklanjanje crkve u Konjević Polju na proljeće

12.01.2021. 13:07
0
IZVOR: rtvbn.com

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je danas da će proces uklanjanja pravoslavne crkve u Konjević polju biti završen u proljeće ove godine.

Delegat Kluba bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) na današnjoj sjednici postavio je pitanje predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji (SNSD) zbog čega vlasti Republike Srpske još nisu uklonili nelegalno izgrađenu crkvu sa zemljišta Fate Orlović u Konjević Polju.

Istakao je da je i Evropski sud za ljudska prava utvrdio da je u tom slučaju povrijeđena Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama, ali da ta nepravda i dalje traje.

- U pitanju je kršenje elementarnih ljudskih prava, Ustava BiH, Aneksa 7 Dejtonskog sporazuma, odluke Komisije za imovinske zahtjeve raseljenih osoba i izbjeglica, odluke resornog državnog ministarstva, Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama i presude Evropskog suda za ljudska prava - naveo je Bećirović.

Tegeltija je odgovorio da je iz te crkve uklonjena sva pokretna imovina, a da je proces uklanjanja same crkve zaustavljen zbog pandemije korona virusa i biće nastavljen u proljeće ove godine.

- Očekujemo da će u proljeće ove godine biti završen kompletan proces izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava - kazao je Tegeltija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima Albansku zastavu postavili na kupolu crkve, policija traga za počiniocima
Za izgradnju Crkve Svete velikomučenice Nedjelje u Zavaitu prikupljeno 149.000 maraka Za izgradnju Crkve Svete velikomučenice Nedjelje u Zavaitu prikupljeno 149.000 maraka
Čudo u Avdejevki: Sve pretvoreno u prah i pepeo samo ostala crkva Čudo u Avdejevki: Sve pretvoreno u prah i pepeo samo ostala crkva
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    23h 6m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    13h 26m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    23h 50m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    2h 39m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    2h 33m
    0