Tijana Pejić: Arhitekturu doživljavam kao izazov (FOTO)

30.09.2022. 11:30
0
IZVOR: katera.news

U martu ove godine, domaći i regionalni mediji prenijeli su vijest o velikom uspjehu Srebreničanke Tijane Pejić.

Naime, Pejićeva je, kao student prve godine master studija na beogradskom Arhitektonskom fakultetu, osvojila „People's choice award“, drugo mjesto na Art Garden“ konkursu, jednom od vodećih svjetskih platformi za arhitekturu i dizajn.

Uspjesi mlade Tijane nastavili su se nizati, pa je šest nedjelja provela u Poljskoj, na praksi i usavršavanju preko Svjetske organizacije za razmjenu studenata prirodnih i tehničkih nauka.

- U poljskom gradu Vroclav sam, kao student praktikant (preko organizacije IAESTE), radila u arhitektonskoj kompaniji „Heinle, Wischer und Partner“, a u timu sa arhitektima koji takođe rade na arhitektonskim konkursima. Tokom mjesec i po dana imala sam priliku da učestvujem u razradi svih faza projekta, koji je u ovom slučaju realan i sa mnogo detaljnijim i određenijim propozicijama, što sa sobom nosi i veću dozu odgovornosti - govori Pejićeva u razgovoru za Katera portal.

Iako je u pitanju samo šest nedjelja, nastavlja ona, ovo je za mene ipak bilo prvo pravo radno iskustvo koje mi je donijelo mnogo novih znanja i poboljšalo moje vještine u sferi arhitekture i arhitektonskog projektovanja.

U prijatnom razgovoru za naš portal, Pejićeva se prisjetila i prvog semestra master studija, kada je i osvojila nagradu koja ju je vinula u centar pažnje bosanskohercegovačke javnosti. Kako kaže, nije bilo posebne pripreme za ovo prestižno takmičenje.

- Tokom prvog semestra na master studijama radili smo na projektima umjetničkog instituta u Čikagu koje smo poslali na konkurs. Sve moje kolege, a i ja sa njima, temu konkursa smo shvatili kao jedan novi izazov i trudili smo se da što adekvatnije odgovorimo na njega – objašnjava ova talenovana djevojka.

Ona je istakla da je radeći na konkursnom zadatku stekla bogato iskustvo, ne mareći finalni ishod takmičenja.

Dodaje da upoznavanjem sa temom i uslovima konkursa, samostalnim istraživanjem, osmišljavanjem i preispitivanjem rješenja i finalnog razvoja prolazi se kroz niz faza kojim se znanja bogate, a vještine usavršavaju.

To je, naglašava ona, svakako ono najvrijednije što na kraju ostane iza svakog projekta i što je dovoljan razlog da nastavi učestvovati u arhitektonskim konkursima i u budućnosti.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Pejićeva podsjeća da je drugu nagradu osvojila projekatom „Colour bar“, koji je bio prijedlog njenog rješenja za arhitektonski konkurs „Art Garden“.

Za projekat kaže da je zasnovan na studiji kolorita televizijskih boja (SMPTE palete), koje se prepoznaju kao osnov savremenih vizuelnih umjetnosti i medija. Svaka boja povezana je sa određenim značenjem, a u skladu sa tim i njihovim efektima određeno je i zoniranje različitih grana umjetnosti.

Na projektu je je radila u mentorstvu profesora Ivana Raškovića i asistenta dr Miloša Kostića.

U daljem razgovoru Tijana navodi da su, na studiju kod navedenih profesora svi studenti razvijali sopstveni odgovor na pomenutu temu konkursa.

Da fakultet pažnju posvećuji svojim talentovanim studentima pokazuje činjenica da su svi učesnici takmičenja, koji su došli sa beogradskog Arhitektondog fakulteta, prošli u uži krug. To nam je potvrdila i Tijana, koja objašnjava da tokom svakog semestra studija arhitekture postoje predmeti na kojima studenti, savjetujući se sa profesorima, rade na koncipiranju i razvoju svojih projekata.

- Na kraj semestra, fakultet organizuje izložbu radova koji se na kraju semestra pokažu kao izuzetni, što studentima svakako predstavlja veliku čast i podstrek za dalji rad - navodi ona.

Dvadesettrogodišnjakinja arhitekturu doživljava kao izazov, a ljubav prema ovom pozivu rodila se rano i vremenom je samo rasla.

Prisjećajući se školskih dana, Pejićeva nam otkriva da, osim talenta za arhitekturu, posjeduje i talenat za slikanje, te vješto pravi i nakit.

- Sklonost ka stvaralačkim hobijima tokom osnovne škole i sati koje sam neumorno provodila prvo crtajući, a potom praveći nakit i različite vrste modela, opredijelili su me da se bavim zanimanjem u kom je neophodno neprestano stvaranje i promišljanje, a arhitektura je sasvim prirodno došla kao odgovor – objašnjava ona.

Tokom tih dana, ambiciozna predana svojim hobijima, učestovavala je na raznim opštinskim, ali i državnim konkursima i takmičenjima, a naučili su je, kako kaže, da na jednom zadatku, temi, predmetu, može biti beskonačan broj odgovora i da nijedan od njih nije potpuno pogrešan ili potpuno tačan.

Iskustva stečena u tom periodu pomogla su joj i kasnije, kada se ozbiljnije posvetila arhitektruri, a za sličnost arhitekture i tih kreativnih aspekata kaže da se ogleda upravo u konkursima, na kojima se, kroz arhitektonski crtež može izraziti i predložiti rješenje i razmišljanje o određenoj temi ili problemu.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Ova iznimno talentovana mlada djevojka slobodno vrijeme provodi crtajući personalizovane ilistracije u saradnji sa koleginicom Jovanom Lazerević, koje objavljuju na instagram profil Linearnost.

Što se tiče uzora na polju arhitekture, ostaje suzdržana zbog, kako kaže, lične nesklonosti favorizovanju.

- S obzirom na to da tek započinjem karijeru, smatram da ni ne treba da se vezujem za određene pravce i ličnosti, nego da istražujem i radim, a da će se vremenom uočiti sličnosti i razlike sa stilovima i autorima koji su mi zapravo bili inspiracija i koji su stvarno imali uticaja – objašnjava ona.

Vjerujemo da mladu Pejićevu čeka blistava budućnost na polju arhitekturu, a ona skromno otkriva da joj je prvi naredni cilj uspješno završavanje započetih studija, te stcianje prakse, prvenstveno kroz arhitektonske konkurse.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO) Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO)
Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO) Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO)
Nevesinjka Kristina Tomović: Škola pa sve ostalo Nevesinjka Kristina Tomović: Škola pa sve ostalo
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 25m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    9h 23m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    17h 49m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    16h 4m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    17h 43m
    0