„Toksični zov“ – preventivna aktivnost o štetnosti korišćenja snusa i vejpa

09.11.2023. 11:40
5
IZVOR: katera.news

Učenici Srednje škole „28. juni“ održali su predavanja o štetnosti korišćenja snusa i vejpa u svojoj školi, ali su o štetnosti ovih supstanci govorili učenicima iz osnovnih škola Sveti Sava“, „Aleksa Šantić“, „Petar Petrović Njegoš“, „Jovan Dučić“, „Pale“, „Srbija“ i „Mokro“.

- Timski rad u izradi projekta Toksični zov učenika trećeg razreda koji se obrazuju za zanimanje  tehničar informacionih tehnologija, njihovog odjeljenjskog starješine Ane Savić i pedagoga JU Srednje škole „28. juni“ Ljiljane Purković pokazuje spremnost naše školske zajednice da sprovede preventivne aktivnosti, a sve u namjeri da se podigne svijest o važnosti prijateljstva, timskog rada i odgovornog stava prema zdravlju među učenicima osnovnih u srednjih škola sa područja Istočnog Sarajeva – poručili su iz Srednje škole „28. juni“.

Profesorica Ana Savić rekla je da je projekat nastao kao reakcija na povećano pominjanje i korišćenje snusa i vejpa među maloljetnicima u prethodnom periodu.

Ističe da je cilj ovog projekta identifikacija zdravstvenih rizika, ali i mentalnih i obrazovnih izazova koje ovi proizvodi mogu izazvati među mlađom populacijom.

- Želimo stvoriti informisane programe i edukacije prevencije u školama naše lokalne zajednice kako bismo zaustavili širenje ovog zabrinjavajućeg trenda među školskom omladinom -  naglasila je ona.

Ljiljana Purković, pedagog ove škole, rekla je da je na pitanje da li su upoznati sa rizicima snusa i vejpa 10%  učenika odgovorilo da ne zna ništa o tim supstancama, dok je njih 40 % odgovorilo da o tome znaju veoma malo, što je, kako je navela, bio dovoljan razlog da se pokrene ova aktivnost.

- Zajedno podstičemo svu decu da budu odgovorna, te da detaljno razmisle o posledicama svojih postupaka, čuvajući zdravlje zajednice. Podstičemo  osnovce i srednjoškolce da čuvaju prave vrednosti svoga društva, da utiču na društvo umesto da čekaju da društvo utiče na njih. Školi, ali i celoj lokalnoj zajednici bi ovaj projekat trebao biti posebno značajan zato što školujemo ovakve naraštaje kao što su to učenici ovog odeljenja jer imaju vrlo izraženu svest za opšte društveno dobro, volonterizam i aktivizam čega ovde nema dovoljno – istakla je ona.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Fejsbuk/ Srednja škola „28. juni”

O potrebi osmišljavanja i realizacije  projekta „Toksični zov“ govorio je i učenik Nikola Popadić, koji ističe da su u razgovoru sa vršnjacima došli do saznanja da su oni svjedočili nekoj vrsti korišćenja ovih supstanci.

- Primijećeno je da su neki učenici počeli da koriste ove supstance kako bi se uklopili u određene društvene grupe, ili, jednostavno, iz znatiželje da probaju nešto zabranjeno - ističe Popadić.

Anica Zečević, predsjednik SU Srednje škole „28. juni“ i učenica ovog razreda naglasila je da vejp i snus mogu dovesti do raznih zavisnosti i zdravstvenih problema mladih, naglašavajući da je ovo aktuelna tema u društvu.

- Stupili smo u kontakt sa osnovnim školama čije smo dobili dozvole da provedemo naše edukacije, u vidu prezentacije i dijaloga. Tehničke vještine koje smo stekli kao učenici trećeg razreda tehničara informacionih tehnologija omogućile su nam da kreiramo interaktivnu i obrazovnu prezentaciju, kao i promotivni materijal. Pomogli smo jedni drugima u izboru informacija i osmislili efektnu prezentaciju koju smo predstavili u svim osnovnim školama na području našeg grada, kao i u našoj školi - pojasnila je ona.

Andrea Simović istakla je da je projekat podržan od strane opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. 

- Opština Istočno Novo Sarajevo ustupila nam je LED bilborde koji se nalaze na teritoriji  opštine, kao i finansije za izradu  letaka koje  smo sami dizajnirali. Opština Istočna Ilidža ustupila nam je jedan bilbord kao i finansije za njegovu štampu - rekla je Simovićeva.

Ovaj projekat je prihvaćen na konkursu za dodjelu mini grantova te je kupovina  lap topa za tehničku realizaciju projekta finansirana  grant sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država preko Odjeljenja za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i sprovođenje zakona - Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL), kroz projekt „Socijalizacija s pravom i prevencija maloljetničke delinkvencije u Republici Srpskoj“ kojeg je implementirala organizacija PH International.

Projekat „Toksični zov“ održiv je i pogodan za dalje razvijanje na časovima odjeljenjskih zajednica. Učenici i njihove odjeljenjske starješine će imati dovoljno materijala da istražuju  i proširuju svoja saznanja na ovu temu.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Villager16 09.11.2023. 21:00
    A ne valja to
  • Generic placeholder image
    Joel Bozic 09.11.2023. 20:48
    Mene je od zene unuk naucio sta je sinus i vape.
  • Generic placeholder image
    Antony Black 09.11.2023. 20:43
    Nije ovo matematika.
  • Generic placeholder image
    karavas 09.11.2023. 20:37
    Bravo Kosinus!!!Rispekt good job
  • Generic placeholder image
    Vagabund 09.11.2023. 12:31
    Sinus i vejp? Šta je to? Zašto u ovom članku nije objašnjeno delovanje, negativno naravno, posljedice korištenja i privid neke prijatnosti, pa da i sam članak postane dio aktivnosti i pomoći ovoj akciji.
Povezane vijesti
Povjerenje, brižnost i ljubav za dobrobit djeteta – poruka poslata sa predavanja u SŠ „28. juni“ (FOTO) Povjerenje, brižnost i ljubav za dobrobit djeteta – poruka poslata sa predavanja u SŠ „28. ju...
Savjet roditelja Srednje škole "28. juni" u srijedu obilježava Međunarodni dan porodice Savjet roditelja Srednje škole "28. juni" u srijedu obilježava Međunarodni dan porodice
Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu Film naše sugrađanke najbolji kratki dokumentarac festivala u Beogradu
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    5h 37m
    6
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    5h 42m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    6h 34m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    19h 4m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    6h 48m
    0