„Токсични зов“ – превентивна активност о штетности коришћења снуса и вејпа

09.11.2023. 11:40
5
ИЗВОР: katera.news

Ученици Средње школе „28. јуни“ одржали су предавања о штетности коришћења снуса и вејпа у својој школи, али су о штетности ових супстанци говорили ученицима из основних школа Свети Сава“, „Алекса Шантић“, „Петар Петровић Његош“, „Јован Дучић“, „Пале“, „Србија“ и „Мокро“.

- Tимски рад у изради пројекта Токсични зов ученика трећег разреда који се образују за занимање  техничар информационих технологија, њиховог одјељењског старјешине Ане Савић и педагога ЈУ Средње школе „28. јуни“ Љиљане Пурковић показује спремност наше школске заједнице да спроведе превентивне активности, а све у намјери да се подигне свијест о важности пријатељства, тимског рада и одговорног става према здрављу међу ученицима основних у средњих школа са подручја Источног Сарајева – поручили су из Средње школе „28. јуни“.

Професорица Ана Савић рекла је да је пројекат настао као реакција на повећано помињање и коришћење снуса и вејпа међу малољетницима у претходном периоду.

Истиче да је циљ овог пројекта идентификација здравствених ризика, али и менталних и образовних изазова које ови производи могу изазвати међу млађом популацијом.

- Желимо створити информисане програме и едукације превенције у школама наше локалне заједнице како бисмо зауставили ширење овог забрињавајућег тренда међу школском омладином -  нагласила је она.

Љиљана Пурковић, педагог ове школе, рекла је да је на питање да ли су упознати са ризицима снуса и вејпа 10%  ученика одговорило да не зна ништа о тим супстанцама, док је њих 40 % одговорило да о томе знају веома мало, што је, како је навела, био довољан разлог да се покрене ова активност.

- Заједно подстичемо сву децу да буду одговорна, те да детаљно размисле о последицама својих поступака, чувајући здравље заједнице. Подстичемо  основце и средњошколце да чувају праве вредности свога друштва, да утичу на друштво уместо да чекају да друштво утиче на њих. Школи, али и целој локалној заједници би овај пројекат требао бити посебно значајан зато што школујемо овакве нараштаје као што су то ученици овог одељења јер имају врло изражену свест за опште друштвено добро, волонтеризам и активизам чега овде нема довољно – истакла је она.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Фејсбук/ Средња школа „28. јуни”

О потреби осмишљавања и реализације  пројекта „Токсични зов“ говорио је и ученик Никола Попадић, који истиче да су у разговору са вршњацима дошли до сазнања да су они свједочили некој врсти коришћења ових супстанци.

- Примијећено је да су неки ученици почели да користе ове супстанце како би се уклопили у одређене друштвене групе, или, једноставно, из знатижеље да пробају нешто забрањено - истиче Попадић.

Аница Зечевић, предсједник СУ Средње школе „28. јуни“ и ученица овог разреда нагласила је да вејп и снус могу довести до разних зависности и здравствених проблема младих, наглашавајући да је ово актуелна тема у друштву.

- Ступили смо у контакт са основним школама чије смо добили дозволе да проведемо наше едукације, у виду презентације и дијалога. Техничке вјештине које смо стекли као ученици трећег разреда техничара информационих технологија омогућиле су нам да креирамо интерактивну и образовну презентацију, као и промотивни материјал. Помогли смо једни другима у избору информација и осмислили ефектну презентацију коју смо представили у свим основним школама на подручју нашег града, као и у нашој школи - појаснила је она.

Андреа Симовић истакла је да је пројекат подржан од стране општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа. 

- Општина Источно Ново Сарајево уступила нам је ЛЕД билборде који се налазе на територији  општине, као и финансије за израду  летака које  смо сами дизајнирали. Општина Источна Илиџа уступила нам је један билборд као и финансије за његову штампу - рекла је Симовићева.

Овај пројекат је прихваћен на конкурсу за додјелу мини грантова те је куповина  лап топа за техничку реализацију пројекта финансирана  грант средствима Владе Сједињених Америчких Држава преко Одјељења за борбу против међународне трговине наркотицима и спровођење закона - Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs (INL), кроз пројект „Социјализација с правом и превенција малољетничке делинквенције у Републици Српској“ којег је имплементирала организација PH International.

Пројекат „Токсични зов“ одржив је и погодан за даље развијање на часовима одјељењских заједница. Ученици и њихове одјељењске старјешине ће имати довољно материјала да истражују  и проширују своја сазнања на ову тему.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Villager16 09.11.2023. 21:00
    A ne valja to
  • Generic placeholder image
    Joel Bozic 09.11.2023. 20:48
    Mene je od zene unuk naucio sta je sinus i vape.
  • Generic placeholder image
    Antony Black 09.11.2023. 20:43
    Nije ovo matematika.
  • Generic placeholder image
    karavas 09.11.2023. 20:37
    Bravo Kosinus!!!Rispekt good job
  • Generic placeholder image
    Vagabund 09.11.2023. 12:31
    Sinus i vejp? Šta je to? Zašto u ovom članku nije objašnjeno delovanje, negativno naravno, posljedice korištenja i privid neke prijatnosti, pa da i sam članak postane dio aktivnosti i pomoći ovoj akciji.
Повезане вијести
Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду Филм наше суграђанке најбољи кратки документарац фестивала у Београду
На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО) У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    23h 27m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    23h 7m
    1
  • Одата почаст српским борцима палим на Јасику
    21h 16m
    5
  • Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
    18h 19m
    2
  • Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
    3h 5m
    0