Tona peleta za vikend poskupila 20 KM

19.04.2022. 09:25
0
IZVOR: nezavisne.com

Povećana potražnja za peletom u Srpskoj, te zima koje je bila malo duža u odnosu na prethodnu i nedostatak sirovina za preradu podigli su cijenu ovog energenta u Srpskoj za 20 KM po toni.

Kako nam je rekao Milan S. iz Banjaluke preko vikenda je tona peleta poskupila i sada će morati da izdvoji više novca nego što je planirao.

- U petak sam zvao i raspitivao se kolika je cijena peleta i taj dan ga nisam kupio. I pokajao sam se. Juče sam nazvao kako bih to uradio. Međutim, dočekalo me neprijatno iznenađenje - kazao je Milan i dodaje da je će danas naručiti pelet jer više ne želi da ga dočekaju neprijatne vijesti kao juče.

Dodaje da je ovo obnovljivi energent, ali mu cijena iz dana u dan postaje paprenija, te da ukoliko i dalje bude rasla cijena da će razmisliti da pređe na neki drugi vidi grijanja tokom zimski i hladnih dana u godini.

U kompaniji "Drvoprodex" iz Banjaluke, potvrdili su za "Nezavisne novine" da je došlo do poskupljenja peleta. A kako kažu umjesto dosadašnjih 430 KM, građani od vikenda peleta plaćati 450 KM po toni.

- Potražanja za peletom je velika, a rokovi isporuke su mjesec dana. Nedostatak peleta je posljedica zime, koja je bila hladnija u odnosu na prethodnu. Niko nema peleta na lageru - ističu iz ove komapanije. Prema njihovim riječima, ove godina je drugačija u odnosu na prethodnu, pa se tako dnevna proizvodnja prodaje se odmah. Kako su kazali iz banjlučke firme MEDEKS-PROM za "Nezavisne novine", trenutno peleta ima na stanju, ali da se vrlo brzo prodaje.

- Imamo veliku potražanju, prošle godine su smo u ovo vrijeme imali 500 tona zalihe, međutim ove godine nemamo toliko - rekli su iz ove firme. Prema njihovim riječima, cijena tone pelete je 440 KM.

Kako za "Nezavisne novine" navode iz Drvne industrije "Karać" iz Aleksandrovca potražanja za peletom je velika, a paleta od 990 kilograma košta 430 KM. 

- Imamo veliku potražanju za peletom, ali sirovine nema. Glavni razlog je nedostatak trupaca, jednom sedmično dobijemo po jedan kamion što je veoma malo - kazali su iz ove komapnije. Dodaju da je rok isporuke dest dana.

Kako su za "Nezavisne novine" kazali iz kompanije "Fagus" trenutno ne primaju narudžbe za pelet do kraja mjeseca, a nove počinju tek od maja, te da će tek od tada ima nove cijene.

- Trenutno nemamo važeću cijenu, a posljedna aktuelna cijena po kojoj se vršila prodaja  je od 430 KM do 460 KM zavisno koji je pelet u pitanju - kazali su iz ove kompanije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Farmere i klaoničare krive za pojavu afričke kuge svinja u Semberiji Farmere i klaoničare krive za pojavu afričke kuge svinja u Semberiji
Cijena jagnjadi pada, potražnja nikad gora Cijena jagnjadi pada, potražnja nikad gora
Februarske cijene veće za 0,5 odsto od januarskih Februarske cijene veće za 0,5 odsto od januarskih
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    13m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    18h 35m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    19h 50m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    15h 43m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    18h 49m
    1