Toplije učionice za sokolačke osnovce

22.08.2019. 10:42
0
IZVOR: Srna

U Osnovnoj školi /OŠ/ "Sokolac" sve je spremno za početak nove školske godine za 875 učenika, među kojima su i 74 prvačića, koji će biti raspoređeni u tri odjeljenja, rečeno je Srni u ovoj ustanovi.

Direktor ove škole Divna Janković kaže da je u školskoj 2018/2019. bilo pet odjeljenja prvih razreda, a u novoj će biti oko 40 učenika manje. 

Ona je navela da su očekivali više đaka prvaka, ali su roditelji odlučili da djecu koja do kraja kalendarske godine navršavaju šest godina upišu u školskoj 2020/2021. 

Jankovićeva je rekla da će 70 prvačića biti u centralnoj školi na Sokocu, tri u područnom odjeljenju u Knežini i jedan učenik u područnom odjeljenju na Ravnoj Romaniji. 

Ona je istakla da će u novoj školskoj godini 875 učenika biti raspoređeno u 39 odjeljenja, 36 u centralnoj školi, dva područna i jedno specijalno odjeljenje. 

Prema njenim riječima, u ovoj obrazovnoj ustanovi u predstojećoj školskoj godini, prema zahtjevima roditelja, biće organizovan produženi boravak za četiri grupe učenika, među kojima je veći broj đaka koji putuju. 

Jankovićeva je napomenula da će sokolačkim osnovcima nedostajati dovoljno prostora za rad, pa očekuje pomoć lokalne uprave u rješavanju tog pitanja, s obzirom na povećano interesovanje roditelja da se poveća broj grupa za produženi boravak djece prvih, drugih i trećih razreda. 

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je Srni da je nedostatak prostora u OŠ "Sokolac" problem koji se uz posredstvo lokalne uprave rješava na zadovoljstvo svih već godinama i da će tako biti i ovaj put. 

On je podsjetio da u prostorijama sokolačke Ustanove za predškolsko vaspitanje i obrazovanje OŠ godinama koristi tri prostorije za svoje potrebe, a u novoj školskoj godini moraće da pronađe novo rješenje za jednu učionicu. 

Bjelica je dodao da će od 1. septembra u sokolačkoj Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje boraviti 150 djece u šest vaspitno-obrazovnih grupa i da će im biti potrebno više prostora. 

"Moramo vidjeti da se iznađe prostor u OŠ za rješavanje ovog pitanja, o čemu ću u narednih par dana razgovarati sa predstavnicima obje ustanove", naglasio je Bjelica. 

On je podsjetio da je opština pomogla da budu završeni radovi na utopljavanju objekta OŠ "Sokolac", realizacijom projekta energetske efikasnosti u okviru kojeg je zamijenjena spoljna stolarija, rekonstruisan krov i fasada i uređeni predulazi u dva školska objekta, čime će za 30 odsto biti ostvarena ušteda toplotne energije za zagrijavanje prostorija. 

Bjelica je naglasio da će u narednih desetak dana biti uređeno školsko dvorište sa svim potrebnim sadržajima, što je sastavni dio projekta "Zeleni ekonomski razvoj", u okviru kojeg je i projekat energetske efikasnosti ukupne vrijednosti oko 500.000 KM. 

Prema njegovim riječima, sredstva za realizaciju ovog projekta obezbijedili su Vlada Republike Srpske, UNDP, grad Istočno Sarajevo i opština Sokolac.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika Na tucijadi u Sokocu više od 40 učesnika
Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika Na Đurđevdan ka manastiru Ostrog kreću 33 hodočasnika
Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija O...
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    13h 30m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    14h 14m
    0
  • Vaskrsi vaskrsle srpske vojske
    18h 19m
    0
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    18h 23m
    2
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    3h 50m
    0