Toplo vrijeme idealno za širenje virusa: Na udaru najviše djeca, evo šta savjetuju ljekari

14.11.2019. 20:08
0
IZVOR: Srpska.info

Skok temperature i neuobičajeno toplo vrijeme za ovaj period godine pogoduju brzom širenju virusa, zbog čeka je dupliran broj prehlada i prepune čekaonice u Domovima zdravlja.

Vremenske oscilacije, kada iz hladnog ulazimo u toplo vrijeme, stvaraju pogodno tlo za razvoj povećanog broja respiratornih infekcija i širenju virusa, zbog čega ljekari savjetuju poseban oprez, naročito najmlađima.

Povišena temperatura, malaksalost i kašalj najčešći su simptomi kod djece, dok se kod starijih bilježe i nagle promjene krvnog pritiska usljed vremenskih prilika sa kakvim se susrećemo ovih dana.

Da se broj prehlađene djece duplirao zbog neprimjereno toplih dana za ovo doba godine i virusa koja se kod mališana brzo prenose, potvrdila je doktorka Biserka Šutaković, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja “Zemun”.

– Tačno je da se znatno povećao broj djece koji se javljaju zbog akutno-respiratornih infekcija. Ogromne su gužve, sigurno je da ovako promjenjivo vrijeme dosta nepovoljno utiče na zdravlje, ali i kontak među djecom zbog čega se šire virusi – kaže za Blic dr Šutaković u dodaje da do sada nije bilo prijave gripa ove sezone.

Šta pomaže

Ona navodi da je osnovni savjet roditeljima da svojoj djeci pruže raznovrsnu ishranu, vitamine i dosta tečnosti.

– Uglavnom ne pripisujemo antibiotike djeci, već pokušavamo da djelujemo sa takozvanom simptomatskom terapijom, lijekovima i sirupima za iškašljavanje, skidanjem povišene temperature sa dosta tečnosti, da se ishrana obogati vitaminima. Ono što uvijek ponavljam neophodno je mirovanje, dakle trebalo bi dijete da odleži da ne ide u školu, jer se onda infekcija širi i produžava se oporavak – jasna je doktorka.

Kako je rekla, pređašnje iskustvo pokazalo je da borbu sa virusima i prehladom vodimo čitav novembar i decembar, a onda se pred Novu godinu, odlaskom đaka na raspust, osjeti značajnije smanjen broj javljanja u domove zdravlja.

– U principu gužve u domovima zdravlja su osjetno manje kada djeca odu na rasput. Mala pauza i od tek nedjelju dana kada djeca ne idu u školu svakako da utiče da se virusi ne šire u tolikoj mjeri. Sigurno je da ćemo u narednom periodu imati više posla, samo da ne zakačimo grip – kaže doktorka Šutaković i apeluje na roditelje da bi prehlađena djeca trebalo da izbjegavaju ne samo odlazak u školu, već i bilo kakve druge skupove i druženja.

Prema riječima doktora Igora Dimitrijeva, specijaliste interne medicine u Domu zdravlja Palilula, trenutno najviše ima norovirusa koji napada stomak, rotavirusa koji najčešće napada bebe, djecu i starije i adenovirusa koji napada disajne i organe za varenje.

Građani se, naveo je Dimitrijev, najčešće javljaju zbog infekcije gornjih i donjih disajnih organa, stomačnog gripa i hipertenzije, odnosno povišenog krvnog pritiska.

– Često se javljaju zbog povišene tjelesne temperature, kašlja, malaksalosti, osjećaja umora, infekcije disajnih organa. U posljednje dvije nedjelje građani se dosta javljaju zbog naglog skoka i pada krvnog pritiska čemu, vjerovatno, pogoduju i ove nagle promjene temperature koje se dešavaju svakodnevno, kao i promjene atmosferskog pritiska – pojasnio je Dimitrijev, koji je i zamjenik direktora u Domu zdravlja Palilula.

Građanima je savjetovao da vode računa o načinu ishrane, odnosno da prirodnim putem pokušaju da pojačaju imuni sistem, kao i da popiju lijek ukoliko dođe do povišene tjelesne temperature.

– Ukoliko imaju simptome stomačnog virusa, savjetuje se da uzmu lijekove iz grupe antiemetika, odnosno lijekova protiv mučnine i povraćanja, zatim da konzumiraju lakšu hranu, vode računa o dovoljnom unosu tečnosti i elektrolita i da se, ukoliko simptomi traju više od četiri, pet dana, obavezno jave svom ljekaru u matičnom domu zdravlja – zaključio je Dimitrijev.

Komentari 0
Povezane vijesti
Meteorolozi upozorili: Pripremite se za snijeg večeras Meteorolozi upozorili: Pripremite se za snijeg večeras
Hoće li nam april donijeti snijeg Hoće li nam april donijeti snijeg
Evo kada ćemo pomjeriti kazaljke na satu Evo kada ćemo pomjeriti kazaljke na satu
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    18h 35m
    0
  • Krađa u Palama
    16h 53m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    13h 20m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    16h 8m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    9h 29m
    0