Топло вријеме идеално за ширење вируса: На удару највише дјеца, ево шта савјетују љекари

14.11.2019. 20:08
0
ИЗВОР: Srpska.info

Скок температуре и неуобичајено топло вријеме за овај период године погодују брзом ширењу вируса, због чека је дуплиран број прехлада и препуне чекаонице у Домовима здравља.

Временске осцилације, када из хладног улазимо у топло вријеме, стварају погодно тло за развој повећаног броја респираторних инфекција и ширењу вируса, због чега љекари савјетују посебан опрез, нарочито најмлађима.

Повишена температура, малаксалост и кашаљ најчешћи су симптоми код дјеце, док се код старијих биљеже и нагле промјене крвног притиска усљед временских прилика са каквим се сусрећемо ових дана.

Да се број прехлађене дјеце дуплирао због непримјерено топлих дана за ово доба године и вируса која се код малишана брзо преносе, потврдила је докторка Бисерка Шутаковић, начелница педијатрије у Дому здравља “Земун”.

– Тачно је да се знатно повећао број дјеце који се јављају због акутно-респираторних инфекција. Огромне су гужве, сигурно је да овако промјењиво вријеме доста неповољно утиче на здравље, али и контак међу дјецом због чега се шире вируси – каже за Блиц др Шутаковић у додаје да до сада није било пријаве грипа ове сезоне.

Шта помаже

Она наводи да је основни савјет родитељима да својој дјеци пруже разноврсну исхрану, витамине и доста течности.

– Углавном не приписујемо антибиотике дјеци, већ покушавамо да дјелујемо са такозваном симптоматском терапијом, лијековима и сирупима за ишкашљавање, скидањем повишене температуре са доста течности, да се исхрана обогати витаминима. Оно што увијек понављам неопходно је мировање, дакле требало би дијете да одлежи да не иде у школу, јер се онда инфекција шири и продужава се опоравак – јасна је докторка.

Како је рекла, пређашње искуство показало је да борбу са вирусима и прехладом водимо читав новембар и децембар, а онда се пред Нову годину, одласком ђака на распуст, осјети значајније смањен број јављања у домове здравља.

– У принципу гужве у домовима здравља су осјетно мање када дјеца оду на распут. Мала пауза и од тек недјељу дана када дјеца не иду у школу свакако да утиче да се вируси не шире у толикој мјери. Сигурно је да ћемо у наредном периоду имати више посла, само да не закачимо грип – каже докторка Шутаковић и апелује на родитеље да би прехлађена дјеца требало да избјегавају не само одлазак у школу, већ и било какве друге скупове и дружења.

Према ријечима доктора Игора Димитријева, специјалисте интерне медицине у Дому здравља Палилула, тренутно највише има норовируса који напада стомак, ротавируса који најчешће напада бебе, дјецу и старије и аденовируса који напада дисајне и органе за варење.

Грађани се, навео је Димитријев, најчешће јављају због инфекције горњих и доњих дисајних органа, стомачног грипа и хипертензије, односно повишеног крвног притиска.

– Често се јављају због повишене тјелесне температуре, кашља, малаксалости, осјећаја умора, инфекције дисајних органа. У посљедње двије недјеље грађани се доста јављају због наглог скока и пада крвног притиска чему, вјероватно, погодују и ове нагле промјене температуре које се дешавају свакодневно, као и промјене атмосферског притиска – појаснио је Димитријев, који је и замјеник директора у Дому здравља Палилула.

Грађанима је савјетовао да воде рачуна о начину исхране, односно да природним путем покушају да појачају имуни систем, као и да попију лијек уколико дође до повишене тјелесне температуре.

– Уколико имају симптоме стомачног вируса, савјетује се да узму лијекове из групе антиеметика, односно лијекова против мучнине и повраћања, затим да конзумирају лакшу храну, воде рачуна о довољном уносу течности и електролита и да се, уколико симптоми трају више од четири, пет дана, обавезно јаве свом љекару у матичном дому здравља – закључио је Димитријев.

Коментари 0
Повезане вијести
Хоће ли нам април донијети снијег Хоће ли нам април донијети снијег
Ево када ћемо помјерити казаљке на сату Ево када ћемо помјерити казаљке на сату
Од сутра ујутру наранџасто упозорење због јаког вјетра Од сутра ујутру наранџасто упозорење због јаког вјетра
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 10m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    16h 7m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    14h 29m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 42m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    16h 43m
    3