Traženje nestalih vratiti na nivo Repubike Srpske

15.04.2022. 18:25
1
IZVOR: srna.rs

Crveni krst Republike Srpske organizovao je danas na Palama okrugli sto Službe traženja, pod sloganom "30 godina – pitamo gdje su", na kojem su jednoglasno usvojeni zaključci koji se odnose na rješavanje pitanja pronalaska nestalih osoba, kojih ima 7.500 u BiH.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić izjavio je da Institut za traženje nestalih na nivou BiH treba vratiti na nivo Republike Srpske, jer ta institucija ne radi ono zbog čega je formirana.

- Još uvijek više od 1.600 osoba nije pronađeno i svaka ta osoba je priča za sebe, ali je, nažalost, Republika Srpska pod određenim pristiskom i stranaca, ali i sa nivoa BiH prihvatila da Institut za nestale osobe bude na nivou BiH, misleći da će efikasnije i lakše pronalaziti lica - rekao je Tomić novinarima.

Prema njegovim riječima, ako je Srpska bila korektna i rekla da se formira Institut na nivou BiH, a koji ne radi ono zbog čega je formiran, bilo bi korektno sa njihove strane da kažu da je to neuspjeli projekat i da se vrati na nivo Republike Srpske.

Predsjednik Crvenog krsta Srpske Brano Dursun rekao je da traženje nestalih lica predstavlja veliki problem i ezistira koliko i organizacija Crvenog krsta, te da je cilj današnjeg okruglog stola bio da se skrene pažnja javnosti na to izuzetno važno pitanje.

- To je bolan proces koji traje dugo godina. Imamo 7.500 nestalih lica u BiH odnosno 1.670 u Republici Srpskoj. To govori koliko je taj problem i težak, bolan za porodice koje su izgubile najmilije - izjavio je Dursun na konferenciji za novinare i dodao da mu je važno insistiranje porodica koje traguju za svojim najmilijim.

Dursun kaže da ne mogu biti zadovoljni sve dok i jedan nestali ne bude pronađen, ali da će Crveni krst Srpske dati svoj doprinos i dalje u traganju i u saradnji sa svima institucijama koje se bave ovim problemima.

- Jedan od zaključaka odnosi se na apel svim institucijama, organizacijama, ali i pojedincima da se uključe u rješavanje pitanja nestalih osoba i da u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima pruže pomoć u pronalaženju nestalih osoba. Bilo kakve informacije o nestalim osobama imaju neprocjenjivu važnost, a dostavljanje takvih informacija relevantnim institucijama/udruženjima predstavlja osnov nade za njihovo pronalaženje - istakao je Dursun.

Okruglom stolu prisustvovao je ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić koji je naveo da je poražavajuće da se u prošloj godini samo 77 Srba pronašlo i eshumiralo, te se nada da će sastanci i okrugli stolovi pomoći pri pronalasku nestalih.

Lučić kaže da je resorno ministarstvo pomoglo organizaciji nestalih Sarajevsko-romanijske regije i nastaviće da pomažu sve s ciljem pronalaska nestalih lica.

On je poželio uspješan rad Crvenom krstu Srpske koji obilježavaju 30 godina postojanja jer su oni bitan oslonac u društvu i bavi se humanitarnim radom.

Stručni saradnik u Republičkom centru za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Damir Todić kaže da su jednoglasno doneseni svi zaključci.

On kaže da je njegov lični zaključak da su svi modeli, odnosno načini pronalaženja nestalih lica na teritoriji BiH iscrpljeni, te da bi najbolji način bio da se nadležnosti sa nivou BiH vrate na nivo Republike Srpske, jer će to mnogo pomoći i ubrzati naćin pronalaska nestalih lica na teritoriji Srpske.

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Snježana Kovač rekla je da ova organizacija nakon 30 godina može reći da je ispunila svoju misiju, a to je vraćanje dostojanstva svim ljudima u stanju potrebe, te da osigurava i kontinuitet i intenzitet u radu na rješavanju pitanja nestalih osoba.

- Naša uloga još uvijek traje po pitanju službe traženja i rješavanja pitanja nestalih. U svakoj opštinskoj i gradskoj organizaciji imamo lice koje je zaduženo za Službu traženja, tako da svi oni koji imaju neke informacije, podatke ili potrebu da upute zahtjeve prema Međaanrodnom komitetu Crvenog krsta to mogu učiniti preko naših opštinskih i gradskih organizacija - rekla je Kovačeva.

U holu zgrade postavljena je izložba fotografija Službe traženja kroz tridesetogodišnju istoriju Crvenog krsta Republike Srpske.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Petar 15.04.2022. 19:05
    U Bosni i Hercegovini još uvijek se traga za 7660 nestalih lica. Od toga broja nestalo je oko 1150 Srba. Ostali broj nestalih su Bošnjaci i ne više od 500 Hrvati. Budite pošteni neka političari Republike Srpske otvore svoje policijske i vojne arhive, tako i političari Federacije i neka rade u dobroj vjeri kako bi ovo pitanje zatvorili i kako bi pomogli porodicama da nadju svoj mir. Sve ostalo je političaenje. Ne može Republički centar već 15 godina da izlazi u javnost sa brojem nestalih Srba 1650 kada to nije tačno. Oni broje u taj broj i državljane Hrvatske (Srbe) koje su nestali u drugoj državi Hrvatskoj za što BiH nije nadležna, niti su državljanu Republike Srpske i BiH niti su nestali na našoj teritoriji. Odakle izvlačimo pravo i kako da tragamo za tim ljudima.
Povezane vijesti
Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike Stanišić prva, Đoković druga na Regionalnom takmičenju iz fizike
Krađa u Palama Krađa u Palama
Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH Paljanka Nataša Pavlović najbolja poenterka prvenstva BiH
Najčitanije
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    2h 39m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    20h 44m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    23h 32m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    16h 53m
    0
  • Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina
    20h 32m
    4