Тражење несталих вратити на ниво Репубике Српске

15.04.2022. 18:25
1
ИЗВОР: srna.rs

Црвени крст Републике Српске организовао је данас на Палама округли сто Службе тражења, под слоганом "30 година – питамо гдје су", на којем су једногласно усвојени закључци који се односе на рјешавање питања проналаска несталих особа, којих има 7.500 у БиХ.

Изасланик српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић изјавио је да Институт за тражење несталих на нивоу БиХ треба вратити на ниво Републике Српске, јер та институција не ради оно због чега је формирана.

- Још увијек више од 1.600 особа није пронађено и свака та особа је прича за себе, али је, нажалост, Република Српска под одређеним пристиском и странаца, али и са нивоа БиХ прихватила да Институт за нестале особе буде на нивоу БиХ, мислећи да ће ефикасније и лакше проналазити лица - рекао је Томић новинарима.

Према његовим ријечима, ако је Српска била коректна и рекла да се формира Институт на нивоу БиХ, а који не ради оно због чега је формиран, било би коректно са њихове стране да кажу да је то неуспјели пројекат и да се врати на ниво Републике Српске.

Предсједник Црвеног крста Српске Брано Дурсун рекао је да тражење несталих лица представља велики проблем и езистира колико и организација Црвеног крста, те да је циљ данашњег округлог стола био да се скрене пажња јавности на то изузетно важно питање.

- То је болан процес који траје дуго година. Имамо 7.500 несталих лица у БиХ односно 1.670 у Републици Српској. То говори колико је тај проблем и тежак, болан за породице које су изгубиле најмилије - изјавио је Дурсун на конференцији за новинаре и додао да му је важно инсистирање породица које трагују за својим најмилијим.

Дурсун каже да не могу бити задовољни све док и један нестали не буде пронађен, али да ће Црвени крст Српске дати свој допринос и даље у трагању и у сарадњи са свима институцијама које се баве овим проблемима.

- Један од закључака односи се на апел свим институцијама, организацијама, али и појединцима да се укључе у рјешавање питања несталих особа и да у складу са својим капацитетима и могућностима пруже помоћ у проналажењу несталих особа. Било какве информације о несталим особама имају непроцјењиву важност, а достављање таквих информација релевантним институцијама/удружењима представља основ наде за њихово проналажење - истакао је Дурсун.

Округлом столу присуствовао је министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић који је навео да је поражавајуће да се у прошлој години само 77 Срба пронашло и есхумирало, те се нада да ће састанци и округли столови помоћи при проналаску несталих.

Лучић каже да је ресорно министарство помогло организацији несталих Сарајевско-романијске регије и наставиће да помажу све с циљем проналаска несталих лица.

Он је пожелио успјешан рад Црвеном крсту Српске који обиљежавају 30 година постојања јер су они битан ослонац у друштву и бави се хуманитарним радом.

Стручни сарадник у Републичком центру за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Дамир Тодић каже да су једногласно донесени сви закључци.

Он каже да је његов лични закључак да су сви модели, односно начини проналажења несталих лица на територији БиХ исцрпљени, те да би најбољи начин био да се надлежности са нивоу БиХ врате на ниво Републике Српске, јер ће то много помоћи и убрзати наћин проналаска несталих лица на територији Српске.

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Сњежана Ковач рекла је да ова организација након 30 година може рећи да је испунила своју мисију, а то је враћање достојанства свим људима у стању потребе, те да осигурава и континуитет и интензитет у раду на рјешавању питања несталих особа.

- Наша улога још увијек траје по питању службе тражења и рјешавања питања несталих. У свакој општинској и градској организацији имамо лице које је задужено за Службу тражења, тако да сви они који имају неке информације, податке или потребу да упуте захтјеве према Међаанродном комитету Црвеног крста то могу учинити преко наших општинских и градских организација - рекла је Ковачева.

У холу зграде постављена је изложба фотографија Службе тражења кроз тридесетогодишњу историју Црвеног крста Републике Српске.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Petar 15.04.2022. 19:05
    U Bosni i Hercegovini još uvijek se traga za 7660 nestalih lica. Od toga broja nestalo je oko 1150 Srba. Ostali broj nestalih su Bošnjaci i ne više od 500 Hrvati. Budite pošteni neka političari Republike Srpske otvore svoje policijske i vojne arhive, tako i političari Federacije i neka rade u dobroj vjeri kako bi ovo pitanje zatvorili i kako bi pomogli porodicama da nadju svoj mir. Sve ostalo je političaenje. Ne može Republički centar već 15 godina da izlazi u javnost sa brojem nestalih Srba 1650 kada to nije tačno. Oni broje u taj broj i državljane Hrvatske (Srbe) koje su nestali u drugoj državi Hrvatskoj za što BiH nije nadležna, niti su državljanu Republike Srpske i BiH niti su nestali na našoj teritoriji. Odakle izvlačimo pravo i kako da tragamo za tim ljudima.
Повезане вијести
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Палама
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 2m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    20h 35m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    20h 16m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    7h 16m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    5h 6m
    0