Trebinjski genije Vuk Janković riješio matematički problem star 58 godina

24.04.2024. 14:59
5
IZVOR: rtrs.tv

Učenik prvog razreda Gimnazije "Jovan Dučić" iz Trebinja Vuk Janković riješio je matematički problem koji je čuveni matematičar Vladimir Stojanović kreirao još prije 58 godina. Mladi Trebinjac prvi je, nakon skoro šest decenija, došao do jednog od moguća dva rješenja ovog zadatka.

Tim povodom profesor Vladimir Stojanović, inače autor više od stotinu udžbenika, zbirki i knjiga iz oblasti matematike, došao u trebinjsku Gimnaziju i mladom matematičaru uručio prigodne poklone.

- Ovaj zadatak tokom prtoteklih 58 godina pokušavali su da riješe vrsni matematičari, profesori, akadamici, ali eto Vuk je prvi došao do jednog od moguća dva rješenja, što mi je izuzetno drago. Cedulju sa ovim zadatkom podijelio sam učesnicima juniorske olimpijade u matematici koja je održana u Albaniji, a radio sam to i godinama unazad, i možete zamisliti moje zadovoljstvo kada mi se Vuk javio sa rješenjem. Želim mu svaku sreću i da i dalje razvija svoj veliki talenat - rekao je Stojanović na maloj svečanosti koja je održana u Gimnaziji "Jovan Dučić".

Mladi matematičar Vuk Janković istakao je da mu je izuzetna čast što je upoznao legendu matematike, profesora Stojanovića, i što je posjetio njegovu školu Trebinje.

- Hvala i njemu i svim mojim profesorima i nastavnicima. Zadatak sam rješavao petnaestak dana, i kako i sam profesor kaže, osim matematičkog znanja bilo je potrebno i kreativnosti - naveo je Janković.

On je višestruki republički prvak u fizici i matematici, učesnik matematičke olimpijade u Japanu, gdje je osvojio treće mjesto, a za koji dan očekuje ga učešće na balkanskoj matematičkoj olimpijadi u Varni u Bugarskoj.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Krle 25.04.2024. 14:24
    Ne piše nigdje koje to njegovo otkriće u matematici, da zainteresovani znaju o čemu se radi? Ako je riješio trisekciju ugla, svaka mu čast. U svakom slučaju sve pohvale nadarenom talentu na otkriću iz matematike.
  • Generic placeholder image
    🤫🤫🤫 24.04.2024. 23:33
    Bravo dječače, sve pohvale i samo tako nastavi. Nisi samo gradu Trebinju ponos, nego i svima nama u drugim gradovima. Sve najbolje od srca...
  • Generic placeholder image
    Skijaš 24.04.2024. 19:59
    Bravo momčino! U matematici nema nepotizma, veza i protekcije, samo veliki rad i nešto talenta.
  • Generic placeholder image
    Građanin 24.04.2024. 18:10
    Svaka čast momku, nego što rekoše neki političari džaba mu kad nije član partije!
  • Generic placeholder image
    Naša stvarnost 24.04.2024. 16:53
    Vuk je jedno fenomenalno dijete u svakom pogledu. Najstarije od petoro djece u roditelja. Zaslužuje svaku podršku.
    Nažalost, majka - doktor stomatologije, žena na birou. I dok se u taj grad dovode i primaju sa potpuno drugog kraja Srpske, takvoj ženi ne daju da radi.
    Kakvu li poruku šalju, Vuku i sličnim draguljima!? Odgovor je jasan.

    Srećno Vuče, da si źiv i zdrav.
Povezane vijesti
"Ruj" se proslavlja 119 godina "Ruj" se proslavlja 119 godina
Psihijatrije u problemu: Pacijenti ne mogu kući jer ih porodice ne žele! Psihijatrije u problemu: Pacijenti ne mogu kući jer ih porodice ne žele!
Počela isplata penzija u Srpskoj Počela isplata penzija u Srpskoj
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 13m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 36m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 9m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 6m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 57m
    0