Tri decenije od ubistva srpskih civila i vojnika na Papratnoj njivi

20.09.2022. 17:05
0
IZVOR: srna.rs

Kod spomenika na Papratnoj njivi, na starom putu Foča-Kalinovik, danas su obilježene tri decenije od stradanja 42 srpska vojnika i civila koje su iz zasjede pobili pripadnici muslimanske vojske.

Pomen je služen na mjestu gdje je muslimanska vojska 20. septembra 1992. godine iz zasjede napala kamion Vojske Republike Srpske u kojem su bile izbjeglice iz Trnova, među njima i više žena i djece.

Ratne strahote osjetio je i Drago Džilit koji sa puta ka slobodi nije uspio da dočeka majku Jovanku i sedamnaestogodišnju sestru Draganu, a u ratu je ostao i bez oca Milorada.

- Putovali su iz Kalinovika prema Foči gdje sam bio smješten, pošli su meni. Upali su u zasjedu i niko nije preživio - priča Džilit.

Među prvima je na lice mjesta sa sanitetom stigao ljekar Ilija Golijanin koji se i nakon 30 godina od stravičnog zločina sjeća potresnih prizora.

- Detonacija je bila stravična, velika pečurka koja se vidjela i sa Miljevine. Kada smo mogli da priđemo, imali smo šta da vidimo - iza kamiona je bila velika gomila tijela i tek kada smo pokupili sva tijela vidjeli smo razmjere strašne tragedije u kojoj su poginula i dva brata Mastila, jedan od 16 i jedan od 17 godina, tu je bilo i žena iz Trnova i Miljevine - prisjeća se Golijanin.

Za zločnin na Papratnoj njivi ni poslije tri decenije niko nije odgovarao.

U opštinskoj Boračkoj organizaciji navode da istraga koju su prošle godine pokrenuli Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu BiH nije dala rezultate.

- Prema našim saznanjima, istraga nije trajala ni dva mjeseca, došlo je obavještenje da je proces okončan i da su optuženi, za koje ne znamo ko su, oslobođeni. Navodno, riječ je o dva-tri čovjeka iz Jeleča, a da li će se Tužilaštvo žaliti, da li će biti još nekih poteza, ne znamo - rekao je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Foča Srđan Stanković.

Svijeće su prislužene i na ostacima kamiona koji uz spomenik na Papratnoj njivi svjedoči o strašnom zločinu nadomak Miljevine.

Počast žrtvama odali su porodice i prijatelji, delegacije organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te opštine Foča i Kalinovik. 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    14h 37m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 21m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    8h 6m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    5h 5m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    5h 11m
    0