Три деценије од убиства српских цивила и војника на Папратној њиви

20.09.2022. 17:05
0
ИЗВОР: srna.rs

Код споменика на Папратној њиви, на старом путу Фоча-Калиновик, данас су обиљежене три деценије од страдања 42 српска војника и цивила које су из засједе побили припадници муслиманске војске.

Помен је служен на мјесту гдје је муслиманска војска 20. септембра 1992. године из засједе напала камион Војске Републике Српске у којем су биле избјеглице из Трнова, међу њима и више жена и дјеце.

Ратне страхоте осјетио је и Драго Џилит који са пута ка слободи није успио да дочека мајку Јованку и седамнаестогодишњу сестру Драгану, а у рату је остао и без оца Милорада.

- Путовали су из Калиновика према Фочи гдје сам био смјештен, пошли су мени. Упали су у засједу и нико није преживио - прича Џилит.

Међу првима је на лице мјеста са санитетом стигао љекар Илија Голијанин који се и након 30 година од стравичног злочина сјећа потресних призора.

- Детонација је била стравична, велика печурка која се видјела и са Миљевине. Када смо могли да приђемо, имали смо шта да видимо - иза камиона је била велика гомила тијела и тек када смо покупили сва тијела видјели смо размјере страшне трагедије у којој су погинула и два брата Мастила, један од 16 и један од 17 година, ту је било и жена из Трнова и Миљевине - присјећа се Голијанин.

За злочнин на Папратној њиви ни послије три деценије нико није одговарао.

У општинској Борачкој организацији наводе да истрага коју су прошле године покренули Тужилаштво БиХ и Агенција за истраге и заштиту БиХ није дала резултате.

- Према нашим сазнањима, истрага није трајала ни два мјесеца, дошло је обавјештење да је процес окончан и да су оптужени, за које не знамо ко су, ослобођени. Наводно, ријеч је о два-три човјека из Јелеча, а да ли ће се Тужилаштво жалити, да ли ће бити још неких потеза, не знамо - рекао је предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча Срђан Станковић.

Свијеће су прислужене и на остацима камиона који уз споменик на Папратној њиви свједочи о страшном злочину надомак Миљевине.

Почаст жртвама одали су породице и пријатељи, делегације организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те општине Фоча и Калиновик. 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе
Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу
Сутра помен Србима убијеним у Старом Броду Сутра помен Србима убијеним у Старом Броду
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 20m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 34m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 24m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    15h 39m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    10h 22m
    0