Tri države biće ključ pobjede demokrata ili republikanaca

09.11.2022. 20:14
0
IZVOR: nezavisne.com

Dan nakon izbora u Sjedinjenim Američkim Državama još uvijek nije poznato da li će i u kojoj mjeri demokrate ili republikanci preuzeti kontrolu nad Kongresom SAD-a.

Kada je riječ o Predstavničkom domu SAD-a, tu su rezultatu u ovim trenucima naklonjeniji Republikancima koji prema podacima CNN-a imaju 202 zastupnika u odnosu na Demokrate koje broje 186 predstavnika u ovom domu Kongresa. Za većinu u Predstavničkom domu SAD-a potrebno je 218 zastupnika.

Međutim, znatno zanimljivija trka trenutno se vodi za Senat SAD-a gdje je ostalo da se prebroji nekoliko država koje predstavljaju ključni prostor kako za jednu, tako i za drugu političku opciju u Americi.

Posljednje informacije iz SAD-a govore kako je u državi Viskonsin na izborima pobijedio aktuelni republikanski senator Ron Džonson što znači da će u narednim danima fokus javnosti biti na tri države koje bi mogle odlučiti većinu u Senatu - Arizona, Nevada i Džordžija.

Prema trenutnim rezultatima, u Arizoni kandidata Demokratske stranke Mark Keli vodi s 51 odsto glasova naspram republikanskog kandidata Blejka Mastersa koji je trenutno na 46 odsto podrške. Ipak, ono što treba uzeti u obzir, do sada je u Arizoni prebrojano 68 odsto glasova.

Druga savezna država u kojoj se vodi bitka između dvije partije je Nevada. U ovoj državi, Republikanac Adam Laksalt nalazi se u prednosti u odnosu na Ketrin Kortez Masto. Prema podacima New York Timesa u Nevadi je prebrojano oko 75 odsto listića.

Posljednja, ali ne i manje bitna savezna država koja će odlučivati većinu u Senatu je Džordžija. Republikanski kandidat Heršel Volker i Demokrata Rafael Varnok u suštini su u ovoj državi izjednačeni, te trenutno broje 49 odsto glasova, prenosi "Klix".

Za razliku od Arizone i Nevade, u Džordžiji je prebrojano više od 95 odsto glasova, a analize predviđaju kako nijedan kandidat neće uspjeti osvojiti više od 50 odsto glasova do kraja prebrojavanja.

Zbog toga, očekivano je kako bi se upravo u Džordžiji mogao održati i drugi krug izbora početkom decembra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost Zatvorena glasačka mjesta na sjeveru KiM: Izuzetno niska izlaznost
Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata Parlamentarni izbori u Hrvatskoj: HDZ osvojio 61, SDP 42 mandata
Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44 Prva izlazna anketa izbora u Hrvatskoj: HDZ-u 58 mandata, SDP-u i partnerima 44
Najčitanije
  • Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
    22h 10m
    0
  • Trudnica teže povrijeđena nakon napada psa lutalice
    16h 56m
    0
  • Pošte Srpske privremeno zatvorile ispostavu u šalter sali Opštine Istočna Ilidža
    18h 11m
    0
  • Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
    18h 47m
    0
  • Reli odnio sedam života, poginula i djevojčica
    12h 47m
    0