Три државе биће кључ побједе демократа или републиканаца

09.11.2022. 20:14
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Дан након избора у Сједињеним Америчким Државама још увијек није познато да ли ће и у којој мјери демократе или републиканци преузети контролу над Конгресом САД-а.

Када је ријеч о Представничком дому САД-а, ту су резултату у овим тренуцима наклоњенији Републиканцима који према подацима ЦНН-а имају 202 заступника у односу на Демократе које броје 186 представника у овом дому Конгреса. За већину у Представничком дому САД-а потребно је 218 заступника.

Међутим, знатно занимљивија трка тренутно се води за Сенат САД-а гдје је остало да се преброји неколико држава које представљају кључни простор како за једну, тако и за другу политичку опцију у Америци.

Посљедње информације из САД-а говоре како је у држави Висконсин на изборима побиједио актуелни републикански сенатор Рон Џонсон што значи да ће у наредним данима фокус јавности бити на три државе које би могле одлучити већину у Сенату - Аризона, Невада и Џорџија.

Према тренутним резултатима, у Аризони кандидата Демократске странке Марк Кели води с 51 одсто гласова наспрам републиканског кандидата Блејка Мастерса који је тренутно на 46 одсто подршке. Ипак, оно што треба узети у обзир, до сада је у Аризони пребројано 68 одсто гласова.

Друга савезна држава у којој се води битка између двије партије је Невада. У овој држави, Републиканац Адам Лаксалт налази се у предности у односу на Кетрин Кортез Масто. Према подацима Неw Yорк Тимеса у Невади је пребројано око 75 одсто листића.

Посљедња, али не и мање битна савезна држава која ће одлучивати већину у Сенату је Џорџија. Републикански кандидат Хершел Волкер и Демократа Рафаел Варнок у суштини су у овој држави изједначени, те тренутно броје 49 одсто гласова, преноси "Клиx".

За разлику од Аризоне и Неваде, у Џорџији је пребројано више од 95 одсто гласова, а анализе предвиђају како ниједан кандидат неће успјети освојити више од 50 одсто гласова до краја пребројавања.

Због тога, очекивано је како би се управо у Џорџији могао одржати и други круг избора почетком децембра.

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици Основне школе „Пале“ освојили запажене резултате на Регионалном такмичењу из физике Ученици Основне школе „Пале“ освојили запажене резултате на Регионалном такмичењу из физике
Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност Затворена гласачка мјеста на сјеверу КиМ: Изузетно ниска излазност
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    5h 35m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    14h 27m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    8h 18m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    12h 3m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    10h 4m
    0