Trikovi kojima se služe trgovci da biste kupili više

24.02.2023. 18:20
0
IZVOR: srpskainfo.com

Biti svjestan taktika na koje vas supermarketi navode da potrošite više može pomoći u smanjenju šanse da potrošite svoj novac naredni put kada budete kupovali hranu.

Pametan raspored trgovina

Supermarketi žele da prošetate cijelim prostorom, jer je veća vjerovatnoća da ćete usput pokupiti nepotrebne stvari. Zbog toga se osnovni predmeti, poput jaja, obično drže na mjestima udaljenim od ulaza.

Zbog toga ćete morate ići po prolazima kako biste ih pronašli. Osim toga, često ćete otkriti da baš kad se naviknete na raspored, supermarket ponovno sve promijeni.

Veća kolica

Kolica u supermarketima sada su mnogo veća nego što su bila, a što više prostora imate, veća je vjerovatnoća da ćete ga ispuniti. Što su veća kolica, to je vjerovatnije da ćete na kraju potrošiti više, pa se umjesto toga pokušajte držati obične korpe.

Skuplji proizvodi u nivou očiju

Položaj proizvoda na policama može imati veliki uticaj na šanse da ćete ih kupiti. Mnogo je vjerovatnije da će užurbani kupci zgrabiti prve artikle koje vide, odnosno one koji se nalaze u nivou očiju, a supermarketi to koriste u svoju korist.

Igračke na nižim nivoima

Slično tome, igračke u svijetlim pakovanjima, žitarice sa šarenim maskotama, slatkiši i časopisi obično se stavljaju na niže police kako bi ih djeca lako mogla uočiti i dohvatiti.

Ugodni mirisi

Jeste li ikada ušli u supermarket i osjetili miris svježe pečenog hljeba ili kolačića? Ovo je još jedna uobičajena taktika koju supermarketi koriste kako bi vas ubijedili da potrošite više.

Komentari 0
Povezane vijesti
“Slučajna” greška puni kase trgovaca “Slučajna” greška puni kase trgovaca
Poznato ko kupuje Napretkov dom na Trebeviću (VIDEO) Poznato ko kupuje Napretkov dom na Trebeviću (VIDEO)
Montažne kuće idu kao alva Montažne kuće idu kao alva
Najčitanije
 • Ovo je policajac koji je ubijen u Loznici
  19h 13m
  5
 • Ušao u lift u subotu, a izašao u ponedjeljak
  11h 17m
  0
 • Ranjeni policajac otkrio detalje krvavog pira Albanca
  8h 47m
  1
 • Od morbila preminuo mladić u Sarajevu
  16h 36m
  0
 • Prekid električne energije u Palama
  20h 24m
  0