Trivić: Do kraja polugodišta nastava u školskim klupama

27.11.2020. 11:45
2
IZVOR: SRNA

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da se nastava do kraja polugodišta može normalno odvijati u svim osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Trivićeva je nakon sastanka sa predsjednikom Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Draganom Gnjatićem, podsjetila da je u proteklih mjesec dana, 12 osnovnih škola, od kojih sedam u Trebinju, obustavljalo nastavu u školama.

- Prema trenutnim podacima, sve te škole danas završavaju sa nastavom na daljinu i od ponedjeljka nastavljaju nastavu u školama - rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Prema njenim riječima, stanje u školama je zadovoljavajuće i pod kontrolom.

Kad je riječ o učenicima pozitivnim na virus korona, Trivićeva je rekla da je u osnovnim školama trenutno 105 aktivnih slučajeva, a u srednjim školama 119.

Trićeva je naglasila da svi direktori škola i krizni štabovi lokalnih zajednica mogu da podnesu inicijativu Ministarstvu prosvjete i kulture o obustavi nastave u školama za određen period i prelazak na onlajn nastavu ukoliko smatraju da to diktira epidemiološka situacija.

- Tokom zimskog raspusta, koji će trajati do 21. januara, pratićemo epidemiološku situaciju i vidjećemo da li je to vrijeme da se učenici vrate u školske klupe ili ćemo produžiti zimski raspust ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtijevala - navela je Trivićeva.

Ona je podsjetila da sva djeca koja se nalaze u izolaciji nastavu mogu da prete putem interneta ili na programu RTRS-a.

Kad je riječ o platama radnika u prosvjeti i kulturi, Trivićeva je napomenula da je Vlada Srpske ove godine realizovala povećanje plata prosvjetnim radnicima.

- U ovom trenutku ne možemo da kažemo da će tako biti i naredne godine zato što je primarno da se sačuva zdravstveni sistem. Nama je veoma važno da sačuvamo sadašnji nivo plata i mi ćemo u tome uspjeti i neće biti smanjenja plata - istakla je Trivićeva.

Ona je zahvalila svim prosvjetnim radnicima u Srpskoj, koji, kako je navela, svakodnevno ulažu ogroman napor da u otežanim uslovima prenose znanje učenicima i rade sa njima.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić ponovio je da će se nastava do kraja prvog polugodišta odvijati po školskom kalendaru.

- Ono što je bitno za prosvjetne radnike jeste da neće biti smanjenja plata i naknada - rekao je Gnjatić.

On je dodao da je u Srpskoj mali broj prosvjetnih radnika pozitivnih na virus korona, te da se u svim školama poštuju preporuke i mjere nadležnih organa.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Ja 27.11.2020. 18:52
    Nepitas se ti ništa i bolje ti je da ćutiš.
  • Generic placeholder image
    Xxx 27.11.2020. 14:24
    Mi smo univerzalni svakako.Sve drzave nasem okruzenju su sve pozatvarale...mada mi smo uvijek bili posebni..sta ce nama da bude!!!
Povezane vijesti
Srpska bogatija za 25 beba Srpska bogatija za 25 beba
Republika Srpska dobila novi Izborni zakon Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
U Srpskoj rođeno 15 beba U Srpskoj rođeno 15 beba
Najčitanije
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    23h 7m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    13h 22m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    20h 57m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    11h 44m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    18h 55m
    0