Trnovo: U četvrtak obilježavanje Dana stradanja Srba

27.07.2020. 12:37
0
IZVOR: SRNA

Dan stradanja srpskog stanovništva opštine Trnovo biće obilježen u četvrtak, 30. jula, rekao je predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Trnova Goran Timotija.

Tim povodom u organizaciji Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Trnova stradanja srpskog stanovništva biće prislužene svijeće, položeni vijenci i služena molitva za postradale.

- U toku rata od 1992. do 1995. godine u mjestu Trnovo i okolnim selima stradala je 101 nevina civilna žrtva, a za odbranu ognjišta od agresora život je položilo 130 trnovskih boraca - naveo je Timotija.

Prema njegovim riječima, na području Trnova počinjeni su najmonstruozniji zločini nad srpskim življem, čak ni djeca nisu mogla pobjeći od krvničke ruke.

Prema protokolu, u četvrtak u 9.00 časova biće služena liturgija u Hramu Svetog Georgija i parastos kod Centralnog spomenika u Trnovu.

- Za 10.30 časova predviđeno je polaganje vijenaca, a obraćanje zvaničnika planirano je u 11.00 časova - rekao je Timotija.

On je napomenuo da će prema programu obilježavanja Dana stradanja srpskog naroda Trnova u 11.30 časova biti organizovan odlazak do spomen-obilježja na Rogoju, gdje će zajedno sa predstavnicima Boračke organizacije Kalinovika biti položeni vijenci i zapaljene svijeće.

- Kao i svake godine centralno obilježavanje je u Trnovu, a onda se nastavlja na Rogoju zajedno sa Boračkom organizacijom Kalinovika jer je to u okviru njihove opštine. Na obilježavanje smo pozvali predstavnike Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i uputili pozive na adresu kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Republike Srpske -  dodao je Timotija.

Kad je riječ o mjerama zaštite od epidimije virusa korona, Timotija je napomenu da je obilježavanje stradanja svedeno na mjeru koja je u skladu sa preporukama nadležnih vlasti.

Po broju poginulih u odnosu na broj stanovnika, Trnovo je druga opština u Republici Srpskoj koja je najviše stradala u proteklom ratu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Milan treba našu pomoć – pozovi 17047 Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
Preminula Vera Grgić Preminula Vera Grgić
Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    20h 4m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    20h 48m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    10h 24m
    0
  • Pobjednik tucijade u Palama Filip Ilić
    14h 28m
    0
  • Osmogodišnja Irina sa Pala niže uspjehe u karateu
    20h 32m
    3