Трново: У четвртак обиљежавање Дана страдања Срба

27.07.2020. 12:37
0
ИЗВОР: СРНА

Дан страдања српског становништва општине Трново биће обиљежен у четвртак, 30. јула, рекао је предсједник Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила Трнова Горан Тимотија.

Тим поводом у организацији Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила Трнова страдања српског становништва биће прислужене свијеће, положени вијенци и служена молитва за пострадале.

- У току рата од 1992. до 1995. године у мјесту Трново и околним селима страдала је 101 невина цивилна жртва, а за одбрану огњишта од агресора живот је положило 130 трновских бораца - навео је Тимотија.

Према његовим ријечима, на подручју Трнова почињени су најмонструознији злочини над српским живљем, чак ни дјеца нису могла побјећи од крвничке руке.

Према протоколу, у четвртак у 9.00 часова биће служена литургија у Храму Светог Георгија и парастос код Централног споменика у Трнову.

- За 10.30 часова предвиђено је полагање вијенаца, а обраћање званичника планирано је у 11.00 часова - рекао је Тимотија.

Он је напоменуо да ће према програму обиљежавања Дана страдања српског народа Трнова у 11.30 часова бити организован одлазак до спомен-обиљежја на Рогоју, гдје ће заједно са представницима Борачке организације Калиновика бити положени вијенци и запаљене свијеће.

- Као и сваке године централно обиљежавање је у Трнову, а онда се наставља на Рогоју заједно са Борачком организацијом Калиновика јер је то у оквиру њихове општине. На обиљежавање смо позвали представнике Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске и упутили позиве на адресу кабинета српског члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске -  додао је Тимотија.

Кад је ријеч о мјерама заштите од епидимије вируса корона, Тимотија је напомену да је обиљежавање страдања сведено на мјеру која је у складу са препорукама надлежних власти.

По броју погинулих у односу на број становника, Трново је друга општина у Републици Српској која је највише страдала у протеклом рату.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    10h 56m
    0
  • Крађа у Палама
    9h 14m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    23h 33m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    5h 41m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    8h 29m
    0