Tužilaštvo istražuje kako je Zeljković nabavljao termalne kamere

29.09.2021. 14:46
0
IZVOR: capital.ba

Pored istrage u vezi nabavke zaštitnih odijela i medicinskih maski, Republičko javno tužilaštvo istražuje i nabavku termalnih kamera koje je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske kupio od preduzeća “A.R.M.S. SISTEMI“, saznaje portal CAPITAL.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković uhapšen je prije 15-ak dana zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj prilikom nabavke zaštitne opreme i medicinskih maski tokom pandemije.

Međutim, pod lupom tužilaštva su i još neke nabavke koje bi uhapšenom direktoru mogle dodatno da se stave na teret.

- Tužilaštvo intenzivno radi na predmetu formiranom po osnovu obavještenja Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u kojem se navodi da je Uprava za organizovani i teški kriminalitet došla do saznanja da je Institut za javno zdravstvo sa preduzećem ‘A.R.M.S. SISTEMI’ potpisao ugovor o kupovini termalnih kamera, na traženje Univerzitetsko kliničkog centra, a suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH - kazali su u Tužilaštvu za CAPITAL.

Slika

Zeljković je, pozivajući se na potrebu suzbijanja širenja korona virusa u Republici Srpskoj, prošle godine putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci, od preduzeća „A.R.M.S. SISTEMI" kupio termalne kamere koje je platio 299.000 bez PDV–a.

CAPITAL podsjeća da su pored Zeljkovića prije 15-ak dana u aferi „korona tenderi“ uhapšeni i Dragan Dubravac, direktor firme „Promeding“, Slavko Bojić, direktor preduzeća „Procontrol“ i Saša Marković, vlasnik turističke agencije „Travel for fan“.

 Oni se sumnjiče da su, koristeći vanrednu situaciju u Republici Srpskoj zbog pandemije korona virusa, zajedno i po prethodnom dogovoru,  preduzećima „Procontrol“ i „Travel for fan“ pribavili znatnu imovinsku korist na štetu budžeta u postupcima javnih nabavki medicinske opreme, iako te firme nisu registrovane za promet medicinskom opremom.

Pod lupom tužilaštva i nabavke Fonda zdravstvenog osiguranja RS

Pored Instituta, pod lupom tužilaštva je i Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na čijem se čelu nalazi Dejan Kusturić.

Tužilaštvo provjerava na koji način je FZO nabavio respiratore od preduzeća "Medietik“ čiji je suvlasnik muž Ane Trišić Babić, savjetnice Milorada Dodika.

- Tužilaštvo intenzivno radi i prikuplja obavještenja i po osnovu krivične prijave podnesene protiv protiv Dejana Kusturića, v.d. direktora FZO i drugih NN lica zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi i nezakonito davanje pogodnosti preduzećima, a u vezi sa nabavkom ventilatora za intenzivnu njegu sa preduzećem "Medietik" - dodali su u tužlaštvu.

Prema ranijem pisanju medija, ovom nabavkom bavi se i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH.

U pitanju je nabavka 50 respiratora za intenzivnu njegu, a koje FZO firmi "Medietik“ plaćao 157.312 maraka po komadu.

Takođe, tužilaštvo provjerava i podatke koje im je dostavila Agencija za javne nabavke BiH, a u vezi sa nepravilnostima u nabavkama FZO tokom vanrednog stanja.

Međutim, detalje o ovim istragama nisu željeli da daju.

- S obzirom da se navedeni predmeti nalaze u fazi istrage, odnosno u fazi provjera i prikupljanja potrebnih informacija, više detalja o radu na ovim predmetima, za sada, nije moguće saopštiti - kažu u tužilaštvu.

Autor: Marina Čigoja Ljubojević

Komentari 0
Povezane vijesti
Preporuke građanima za vrijeme trajanja talasa vrućine - šta jesti i kako se obući Preporuke građanima za vrijeme trajanja talasa vrućine - šta jesti i kako se obući
Novi zaplet na suđenju Zeljkoviću i ostalima Novi zaplet na suđenju Zeljkoviću i ostalima
Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici Zeljković i ostali krajem maja opet u sudnici
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 48m
    0
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    9h 46m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    18h 12m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    16h 27m
    12
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    18h 6m
    0