Тужилаштво истражује како је Зељковић набављао термалне камере

29.09.2021. 14:46
0
ИЗВОР: capital.ba

Поред истраге у вези набавке заштитних одијела и медицинских маски, Републичко јавно тужилаштво истражује и набавку термалних камера које је Институт за јавно здравство Републике Српске купио од предузећа “A.R.M.S. SISTEMI“, сазнаје портал CAPITAL.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић ухапшен је прије 15-ак дана због сумње да је злоупотријебио положај приликом набавке заштитне опреме и медицинских маски током пандемије.

Међутим, под лупом тужилаштва су и још неке набавке које би ухапшеном директору могле додатно да се ставе на терет.

- Тужилаштво интензивно ради на предмету формираном по основу обавјештења Министарства унутрашњих послова Републике Српске у којем се наводи да је Управа за организовани и тешки криминалитет дошла до сазнања да је Институт за јавно здравство са предузећем ‘A.R.M.S. SISTEMI’ потписао уговор о куповини термалних камера, на тражење Универзитетско клиничког центра, а супротно одредбама Закона о јавним набавкама БиХ - казали су у Тужилаштву за CAPITAL.

Слика

Зељковић је, позивајући се на потребу сузбијања ширења корона вируса у Републици Српској, прошле године путем преговарачког поступка без објављивања обавјештења о набавци, од предузећа „A.R.M.S. SISTEMI" купио термалне камере које је платио 299.000 без ПДВ–а.

CAPITAL подсјећа да су поред Зељковића прије 15-ак дана у афери „корона тендери“ ухапшени и Драган Дубравац, директор фирме „Promeding“, Славко Бојић, директор предузећа „Procontrol“ и Саша Марковић, власник туристичке агенције „Travel for fan“.

 Они се сумњиче да су, користећи ванредну ситуацију у Републици Српској због пандемије корона вируса, заједно и по претходном договору,  предузећима „Procontrol“ и „Travel for fan“ прибавили знатну имовинску корист на штету буџета у поступцима јавних набавки медицинске опреме, иако те фирме нису регистроване за промет медицинском опремом.

Под лупом тужилаштва и набавке Фонда здравственог осигурања РС

Поред Института, под лупом тужилаштва је и Фонд здравственог осигурања Републике Српске на чијем се челу налази Дејан Кустурић.

Тужилаштво провјерава на који начин је ФЗО набавио респираторе од предузећа "Medietik“ чији је сувласник муж Ане Тришић Бабић, савјетнице Милорада Додика.

- Тужилаштво интензивно ради и прикупља обавјештења и по основу кривичне пријаве поднесене против против Дејана Кустурића, в.д. директора ФЗО и других НН лица због кривичног дјела несавјестан рад у служби и незаконито давање погодности предузећима, а у вези са набавком вентилатора за интензивну његу са предузећем "Medietik" - додали су у тужлаштву.

Према ранијем писању медија, овом набавком бави се и Агенција за истраге и заштиту (СИПА) и Тужилаштво БиХ.

У питању је набавка 50 респиратора за интензивну његу, а које ФЗО фирми "Medietik“ плаћао 157.312 марака по комаду.

Такође, тужилаштво провјерава и податке које им је доставила Агенција за јавне набавке БиХ, а у вези са неправилностима у набавкама ФЗО током ванредног стања.

Међутим, детаље о овим истрагама нису жељели да дају.

- С обзиром да се наведени предмети налазе у фази истраге, односно у фази провјера и прикупљања потребних информација, више детаља о раду на овим предметима, за сада, није могуће саопштити - кажу у тужилаштву.

Аутор: Марина Чигоја Љубојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине - шта јести и како се обући Препоруке грађанима за вријеме трајања таласа врућине - шта јести и како се обући
Нови заплет на суђењу Зељковићу и осталима Нови заплет на суђењу Зељковићу и осталима
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 24m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 29m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 38m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 17m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 45m
    0