U Istočnom Sarajevu pravo glasa ima 57 hiljada građana

12.11.2020. 10:55
0
IZVOR: citajfilter.com

Grad Istočno Sarajevo

Na lokalnim izborima koji se održavaju u nedjelju 15. novembra građani Istočnog Sarajeva biraće i gradonačelnika. Ovo je prvi put da se gradonačelnik bira direktno od strane građana.

Pravo glasa u Istočnom Sarajevo ima 57 027 građana.
Za povjerenje birača boriće se čak 12 kandidata. To su, redosljedom kojim su na glasačkim listićima, Muhamed Viteškić, Nenad Kovačević, Nenad Tomić, Sakib Sarajkić, Željko Trogrlić, Stanka Milinković, Vida Gavrilović, Ljubiša Ćosić, Predrag Močević, Sanela Jašarspahić, Miroslav Lučić i Nikola Lazarević.
Od samog početka se izdvaju dvojica kandidata kojima se daju najveće šanse za osvajanje mandata. Ljubiša Ćosić kandidat je SNSD-a, Miroslav Lučić SDS-a.

Pale

Pale su, od šest gradskih opština, opština sa najvećim brojem birača. Na biračkom spisku u nalazi 19 996 birača koji će moći da glasaju na 38 redovnih biračkih mjesta.

Formiran je jedan tim za glasanje u odsustvu, tri mobilna tima, jedan kovit tim, kao i jedan rezervni kovid tim u slučaju većeg broja oboljelih koji žele glasati.

Za izbore je prijavljeno 26 političkih subjekata. Građani mogu glasati za tri kandidata za načelnika opštine – Marko Đogo je nezavisni kandidat, Nenad Vuković je kandidat PDP-a a Boško Jugović SNSD-a.

Istočna Ilidža

Pravo glasa u Istočnoj Ilidži na ovim lokalnim izborima ima 13 500 birača. Osim redovnih biračkih mjesta, formiran je jedan tim za glasanje u odsustvu i jedan kovid tim za glasanje oboljelih od virusa korona.
Na lokalnim izborima u Istočnoj Ilidži učestvuje 31 politički subjekat, a kandidati za načelnika opštine su Nebojiša Šešlija iz koalicije “Izgradimo zajedno Istočnu Ilidžu” koju predvodi SNSD i Marinko Božović iz koalcije koju predvodi SDS.

Istočno Novo Sarajevo

Nakon Pala i Istočne Ilidže, po broju građana koji imaju pravo glasa na izborima, slijedi Istočno Novo Sarajevo. Pravo glasa na području ove opštine ima 10 800 birača.
Glasanje će biti organizovano na 14 redovnih biračkih mjesta, formirana su i četiri mobilna tima i jedan kovid tim za glasanje oboljelih od virusa korona.
Na lokalnim izborima u Istočnom Novom Sarajevu učestvuje 30 političkih subjekata. Kandidati za načelnika su Jovan Katić iz koalicije koju predvodi SNSD i Dragan Vlačić iz koalicije koju predvodi SDS.

Sokolac

U birački spisak Izborne jedinice Sokolac upisano je 10 399 birača koji mogu glasati na 22 redovna biračka mjesta i na dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu.
Jedina izmjena koja se odnosi na biračka mjesta , u odnosu na dosadašnje izbore, je biračko mjesto “Radio-Romanija”. Iz porodične kuće Koprivica premješteno je u staru zgradu MUP-a u istoj ulici – Cara Lazara. Za ove lokalne izbore formiran je i poseban mobilni tim koji će omogućiti da glasaju lica u izolaciji i hospitalizaciji pozitivna na virus korona.

Na izborima u opštini Sokolac učestvuju 32 politička subjekta i tri kandidata za načelnika opštine – Bojan Koprivica iz SNSD-a, Milovan Bjelica iz SDS-a i Zoran Čolović iz DNS-a.

Trnovo

Na biračkom spisku na području opštine Trnovo ima 1 232 birača. Birači će moći glasati na četiri redovna biračka mjesta, a formirani su i po jedan mobilni i kovid tim.
Na ovim lokalnim izborima u Trnovu učestvuje 10 političkih partija, a kandidati za načelnika su Dragomir Gagović iz SNSD-a i Milena Vitković iz SDS-a.

Istočni Stari Grad

Trenutno se na biračkom spisku nalazi 1 100 lica sa pravom glasa.
Na lokalnim izborima u Istočnom Starom gradu su dva kandidata za načelnika. Mladen Maletić je kandidat SNSD-a, Bojo Gašanović SDS-a.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    6h 25m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    3h 36m
    2
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    19h 22m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    17h 44m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    19h 58m
    3