U Beogradu promovisna spomenica „80 godina ćutanja - ustaški zločini na Rakovcu i u Jelovcima 1943-2023“ (VIDEO)

15.03.2024. 08:55
4
IZVOR: katera.news

Spomenica 80 godina ćutanja - ustaški zločini na Rakovcu i u Jelovcima 1943-2023 i istoimeni dokumentarni film promovisani su juče u Beogradu, u organizaciji Boračke organizacije Pale i uz podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Knjiga i film obrađuju događaje u periodu od 11. do 16. novembra 1943. godine kada je ustaška Crna Legija pod komandom Franje Sudara na najsvirepiji način ubila 325 srpskih civila sa Rakovca, iz Jelovaca i okolnih sela opštine Pale u Republici Srpskoj, a od ukupnog broja žrtava, ubijeno je 143 djece. Sela su spaljena do temelja, a preživjeli su samo oni koji se nisu zadesili kod svojih kuća.

Na promociji su se obratili Mlađen Cicović, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, Jasna Lazarević Gavrilović, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Pale, mr Lazar Škobo, istoričar i koautor spomenice, te Boško Krljaš, režiser i autor filma.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Pale Jasna Lazarević Gavrilović dotakla se osam decenija ćutanja o stravičnom zločinu i ukazala da do prije dvije godine ni većina rođenih Paljana nije znala za postojanje spomenika žrtvama pokolja u Rakovcu, među kojima je i 40 djece do 14 godina starosti, koji su živi spaljeni.

- Zaboravom smo ubijali žrtve po drugi put, a kažu da je zaborav još veći zločin od onog koji je počinjen. Mi smo kao narod pretrpjeli genocid u Nevazisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/. Na to moramo stalno da ukazujemo zato što smo zaboravom ovih zločina dovedeni u situaciju da nam se ponovi i treće masovno stradanje u 20. vijeku - rekla je Gavrilovićeva, prenosi Srna.

Režiser filma Boško Krljaš istakao je da je dokumentarac bio njegov dug prema porodici, komšijama i svom kraju, budući da je rođen u Jelovcima.

Krljaš je objasnio da se njegov otac Branislav prvi upustio u istraživanje zločina i da je prije nekoliko godina otišao u crkvu u Mokrom da vidi da li ima podataka o tome.

- U crkvi je našao guslarsku pjesmu svog oca, mog đeda Boška, o zločinu u Jelovcima, koju je zapisao i ostavio u crkvi 1957. godine. Država tada nije dozvoljavala da se priča o tome, tako da je ta pjesma jedan od najvjerodostojnijih dokaza o ustaškom zločinu u Jelovcu 1943. godine - kaže Krljaš, prenosi Srna.

On je ocijenio da je u njegovom filmu možda i navažnija figura Grujo Lopatić, jedini živi svjedok jezivih ustaških zločina, koji ima autentično iskustvo, jer je gledao šta se dešava.

Prema njegovim riječima, Lopatić je o tome što se dogodilo govorio sa neke distance, stalno poručujući da se to desilo, ali da život ide dalje.

- Te generacije, koje su prošle pakao Drugog svjetskog rata, polazile su od toga da život mora da pobijedi, ma šta se desilo. Poenta ovog filma i jeste da se život obnavlja i da je nada neuništiva - rekao je Krljaš.

Istoričar i koautor spomenice Lazar Škobo objasnio je da je osamdesetogodišnje ćutanje, koje je neshvatljivo, istraživanje o zločinu učinilo težim i složenijim.

- Živimo na takvom haotičnom prostoru gdje nerijetko dolazi do zatiranja dokumenata i istorijskih dokaza. Uz to, točak vremena čini svoje i bilo je vrlo teško naći svjedoke koji bi mogli da nam daju svjedočanstvo o nečemu što se desilo gotovo prije jednog vijeka. Zato smo mi sve ovo priredili ne u `pet do 12`, nego u `minut do 12` - rekao je on.

Da to nije urađeno, Škobo smatra da bi se ponovila greška, koja je Srbe koštala ogromnog stradanja u 20. vijeku, dodajući da Srbi moraju da otkrivaju istinu o svojoj stradalničkoj prošlosti kako bi na njoj trasirali svoje djelovanje u budućnosti.

Slika

Foto: srna.rs

Govoreći o knjizi i filmu, koji su posvećeni žrtvama ustaškog pokolja u paljanskom kraju, šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović je rekao da je ovo pravi put da se javnost upozna sa zločinima na području opštine Pale, na Rakovcu i u Jelovcima, gdje su ustaše na monstruzan način 1943. godine za samo nekoliko dana ubile 325 civila, a među njima i 143 djece do 14 godina starosti.

- Potrudimo se da upoznamo svoju istoriju punu stradanja i odbrane. Ako je kao narod ne znamo i ako ne nađemo načina da je prenesemo na generacije koje će doći poslije nas, rizikujemo da se sve to i njima ponovi - poručio je Cicović.

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    E moj Sokole 15.03.2024. 12:42
    Ni ti sam bio za One, a pogotovo za Ove. Misli da pravi boračku bez komandira i komandanata, pa mi nismo bili alaša, već ustrojena vojska, čimi mi se da si i ti jedan od Žikinih izdanaka...
  • Generic placeholder image
    E moj Sokole 15.03.2024. 11:43
    Pa ti reče da Žika razvaljuje Boračku. Za Žikina angažmana izađoše i film, i knjiga. Oni prethodni su 20 godina ubirali platu i radili ništa. Buraz, opredijeli se, jesi li za ove sad, ili si za one što su bili prije. Djeluješ konfuzno.
  • Generic placeholder image
    Soko 15.03.2024. 10:26
    Da je sreće davno bi se o ovim zločinima saznalo i knjige napisale, ali se kod Srba primio Broz, i zbog bratstva i jedinstva se prikrivalo, a kome su očevi i đedovi pričali ti su i saznali, i znaju dobro stradanja svoga naroda....
  • Generic placeholder image
    Paljani 15.03.2024. 10:12
    Dobro je da se generacije uče o ustaškim zločinima na području Sarajeva i Romanije.
    Sve pohvale za ovu knjigu.
Povezane vijesti
Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću Aprilska filmoteka posvećena Goranu Paskaljeviću
Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO) Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
Prikupljeno 55 doza krvi u Palama Prikupljeno 55 doza krvi u Palama
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    19h 13m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    20h 24m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    21h 50m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    21h 55m
    0
  • Sara Ćirković šampionka Evrope: Presrećna sam i preponosna
    21h 23m
    0